Vershbow: Ne trebuie un NATO mai puternic. Vedem o Rusie care încearcă să schimbe graniţe cu forţa

| 15 oct, 20:24

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat joi că este necesar ca Alianța Nord Atlantică să fie mai puternică, în contextul în care Rusia este tot mai categorică iar Nordul Africii și Orientul Mijlociu se confruntă cu creșterea extremismului și tulburări, relatează Agerpres.

"Mai mult ca niciodată, ne trebuie un NATO mai puternic. Vedem o Rusie mai categorică, care își intimidează vecinii și încearcă să schimbe granițe cu forța, vedem creșterea extremismului și a tulburărilor în nordul Africii și Orientul Mijlociu, vedem provocări din domeniul atacurilor cibernetice, tăieri ale energiei. De aceea, NATO implementează cea mai mare ranforsare a apărării colective de la sfârșitul Războiului Rece, creșterea capabilităților și a forței de reacție, accelerarea luării deciziilor militare și politice și înființarea unor unități de integrare a forțelor NATO, inclusiv cea activată recent la București", a afirmat secretarul general adjunct al NATO, după întâlnirea cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a arătat că aceste măsuri sunt defensive.

"NATO nu caută confruntarea cu nimeni, dar vom face ceea ce este necesar pentru a ne menține țările în siguranță", a subliniat oficialul.

Potrivit lui, România este angajată activ și este un aliat de încredere implicat în permanență în toate inițiativele și misiunile NATO.

"România are o contribuție activă la securitatea unora dintre partenerii noștri cheie, precum Moldova, Ucraina și Georgia. (...) România a contribuit și la stabilitatea în regiunea Mării Negre, care rămâne de o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică", a adăugat Alexander Vershbow.

El a salutat decizia României de a creștere bugetul pentru Armată, astfel încât în 2017 să atingă 2% din PIB.

"Toate acestea ajută România să fie puternică și NATO să fie puternică", a evidențiat oficialul NATO.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ