Veste bună pentru producătorii autohtoni - legumele si fructele vor beneficia de TVA redus

| 29 apr, 2014

Guvernul Ponta are în vedere posibilitatea reducerii de la 1 ianuarie 2015 a TVA-ului la fructe, legume şi produse bio, potrivit informațiilor oferite de prim-ministru. Măsura ar însemna o extindere a tăierii TVA de la 24% la 9% la produsele de panificație, cu scopul ieftinirii alimentelor și combaterii evaziunii fiscale.

Premierul a anunțat că Guvernul va efectua, în toamnă, o analiză după un an de aplicarea TVA redusă la pâine, iar în baza acestor date să extindă aria produselor cu TVA redusă, în primă etapă la legume, fructe și produse bio, pentru ca apoi să fie luată în calcul și posibilitatea aplicării măsurii și pentru carne.

Legumele şi fructele reprezintă un domeniu sensibil la evaziune fiscală şi există o concurenţăneloială în rândul producătorilor autohtoni. Mai mult, avantajul pentru producători ar fi unul evident. România are suprafețe cultivate cu un total, la nivel european, de circa 4% pentru cartofi, peste 6% din totalul la legume și pepeni și aproape 5% din suma producției europene de fructe.

În privința producției, România asigură peste 3% din totalul european la cartofi, peste 4% la legume și mai mult de 3% la fructe, plasându-se în topul primelor 10 țări producătoare. O scădere a TVA la aceste produse ar avea un impact pozitiv semnificativ asupra pieței din domeniu și ar încuraja producătorii să iasă din zona gri a evaziunii fiscale spre o zonă mai atent reglementată.

O analiză a deciziei de anul trecut de reducere a TVA arată că efectele în cazul pâinii sunt evident pozitive. Producţia fiscalizată din industria de morărit şi panificaţie a crescut cu 25% la făină şi cu 20% la pâine după şase luni de la reducerea TVA la 9%, iar instituţiile de control ale statului au dat dovadă de o eficiență mai mare în privința combaterii evaziunii fiscale.

Totul în contextul în care, potrivit statisticilor, românii consumă, în medie, 98,1 kg de pâine pe an, peste media europeană de 78 kg/an de persoană. Iar în privința legumelor și fructelor, statisticile arată că media consumului per persoană este de circa 98 kg de cartofi, 175 kg de legume și 63 kg de fructe, iar tendința este una de creștere a cantităților. Așadar, este vorba despre produse alimentare de bază, iar orice scădere a prețurilor ar ajuta enorm românii să-și asigure un trai mai bun.

Este adevărat totuși că o măsură similară pentru produsele de carmangerie ar fi mai dificil de aplicat, pe motiv că sumele colectate sunt mai mari, dar dacă rezultatele în celelalte domenii sunt pozitive nu existe motive pentru care acest pas să nu fie făcut.

Trebuie să ținem totodată cont că resurse bugetare există sau pot fi găsite, în contextul în care cifrele preliminare pentru trimestrul I din 2014 care indica o crestere economica de 3,2% pentru anul acesta, iar trendul este unul crescător.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ