Veste buna pentru românii din diaspora: Guvernul reduce taxele consulare

| 09 oct, 2014

După ani întregi în care birocrația a reprezentat un impediment pentru românii aflați peste hotare, Guvernul Ponta a făcut un pas important în facilitarea serviciilor consulare la care apelau cetățenii de peste hotare prin reducerea sau eliminarea unor taxe.

Marți, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, cabinetul a emis o Ordonanță de Urgență prin care au fost aduse modificări la Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe și nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țării noastre din străinătate. Prin intermediul acestei OUG, Ministerul Afacerilor Externe a urmărit reducerea presiunii fiscale asupra cetăţenilor români din străinătate, în contextul în care mulți dintre aceștia au resimțit puternic efectele crizei economice şi financiare globale din ultimii ani.

Prin intermediul noului act normativ au fost realizate modificări care au vizat eliminarea taxelor consulare pentru mai multe servicii. Au fost înlăturate taxele privind eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii în vârstă de până la 6 ani și înscrierea certificatelor de naştere emise de alte sate în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării naşterii la autorităţile străine.

Totodată, pe lângă eliminarea unor taxe consulare, prin intermediul Ordonanței de Urgență au fost acordate unele gratuităţi ce vizează cetăţenii români din Diaspora ce se află în situaţii deosebite. Gratuitățile oferite de Executiv vizează eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetăţenii români evacuaţi din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale şi alte situaţii de criză, precum și pentru victimele traficului de persoane, înregistrarea decesului cetăţenilor români în străinătate, eliberarea paşapoartelor mortuare şi eliberarea titlurilor de călătorie necesare reîntoarcerii în ţară a minorilor neînsoţiţi cât şi a victimelor traficului de persoane.

Modificarea legislativă cu privire la taxele consulare reprezintă unul din obiectivele asumate de către actualul cabinet privind reducerea poverii fiscale ce apasă pe umerii românilor, fie ei chiar și domiciliați în străinătate. Totodată, prin intermediul reducerii și eliminării taxelor, Ministerul Afacerilor Externe încurajează menţinerea legăturii cetăţenilor români din afara țării cu România, prin facilitarea reglementării situațiilor diverse în care aceștia se află.

După ani de zile în care guvernarea portocalie girată de Traian Băsescu a văzut în românii din Diaspora doar o masă de manevră electorală, guvernul condus de Victor Ponta începe să înlocuiască promisiunile cu faptele. Astfel, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale românilor din străinătate, Guvernul a redus și a eliminat taxele consulare care de cele multe ori reprezentau o adevărată povară, făcând astfel un gest concret, care demonstrează preocuparea față de Diaspora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2014
vasile tomazian
Iarasi interpretarea voastra politica abjecta !
Sunteti, ati fost si ati ramas, o publicatie gretoasa !
Nu sunteti in stare sa prezentati o stire fara sa politizati ! ?
Mai exista cretini care au nevoie de completarea: "guvernarea portocalie girata de Traian Basescu" ?

Ea este crezuta doar de BOII CEI MAI BOI si este girata de niste analfabeti incompetenti si la fel de boi din redactie ! ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ