Veste bună pentru tinerii cu maşini: Poliţa RCA se reduce la jumătate

| 25 feb, 11:43

Jumătate dintre societăţile de asigurări autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto au transmis Autorităţii de Supraveghere Financiară notificări privind tarifele de primă RCA, care vizează în mare parte scăderea primelor RCA pentru tineri.


"Din cele 10 societăţi autorizate să practice asigurări RCA, un număr de 5 societăţi (City Insurance, Euroins, Astra, Generali şi Allianz) - cu o cotă de piaţă de 52,6% - au transmis deja Autorităţii aceste notificări. Modificările au vizat în mare parte reducerea încărcării pentru tineri, urmărindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arată utilizarea unor prime de asigurare pentru tineri de până la de 2,2 ori mai mari decât categoria majoritară, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior", se arată într-un comunicat al ASF, citat de Agerpres.

Citeşte şi:  ASF: Tarifele de primă RCA nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni

În România, dintr-un număr total de 3.111.451 de poliţe RCA pentru persoane fizice, în vigoare la 31 decembrie 2014, 47.987 de poliţe sunt aferente tinerilor sub 25 de ani (1,54%).

Potrivit ASF, o stabilizare a tarifelor RCA trebuie însă corelată şi cu rezolvarea dezechilibrelor existente în piaţa de asigurări, în primul rând în piaţa RCA. Din cele 11 societăţi autorizate la nivelul anului 2014, primele trei deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 50%, iar două societăţi cu probleme financiare grave, aflate în regim de supraveghere, deţin 32% din piaţă. Rata combinată a daunalităţii în ultimii cinci ani a fost în piaţa RCA de peste 100%. Despăgubirile plătite pentru vătămări corporale şi deces reprezintă 25% din totalul despăgubirilor achitate şi aproximativ 42% din valoarea totală a rezervei de daună avizată.

Citeşte şi:  Economica.net: Firmele care vând cel mai ieftin RCA pot bloca piaţa


"ASF a intervenit în ianuarie 2015 prin modificarea câtorva prevederi ale Normei 23/ 2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule pentru a flexibiliza cadrul de reglementare, lăsând astfel libertatea societăţilor de asigurări să îşi optimizeze portofoliile pentru a diminua diferenţele înregistrate între tarifele de primă pe diverse categorii de vârstă. Astfel, a fost abrogat alineatul 1 al articolului 21, care era cel mai frecvent invocat de asigurători ca sursă de stimulare a creşterii preţului poliţelor RCA. Acesta stipula obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment", precizează ASF.


Tag-uri: ASF, RCA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ