Veste proastă de la ANAF pentru toți românii. Anunțul făcut de Teodorovici

| 22 oct, 10:22

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat că va propune modificarea legii astfel încât termenele de prescriere să scadă de la 5 la 2 ani.

“Ieri vorbeam cu vicepreşedintele de la ANAF, care a păstorit această situaţie şi care era convins de faptul că este o măsură foarte bună. Atunci mi-a venit şi ideea de a propune o modificare legislativă, că sunt 5 ani pentru prescriere şi am spus <> că aşa e românul la noi, mai ales ANAF. Și atunci poate ar fi bine să ducem această perioadă de prescriere de la 5 la 2 ani , pentru că în primul an declari veniturile, ăla nu se ia în calcul, dar după momentul obligaţiei de plată trebuie să înceapă să curgă momentul de prescriere. Asta pentru ca şi ANAF să poată acţiona din timp, să nu văduvească bugetul de stat cu sume pe care le-ar fi putut încasa, să nu stea ani de zile şi înainte de prescriere vine cu o astfel de măsură", a mai afirmat Teodorovici.

Potrivit Codului de procedură fiscală (din 2016), termenul de prescriere curge diferenţiat, în funcţie de dreptul autorităţii vizat de prescriere. În ce priveşte dreptul statului de a stabili obligaţiile fiscale, acesta curge de la 1 iulie a anului următor celui în care a luat naştere creanţa fiscală (a fost obţinut venitul la care se datorează).   Dacă ANAF nu emite decizia de impunere în acest termen, Fiscul nu mai poate acţiona pentru recuperarea datoriei. În cazul dreptului Fiscului de a executa silit pentru recuperarea creanţelor fiscale, perioada de 5 ani curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care obligaţia fiscală devine scadentă, termen indicat de decizia de impunere.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ