Veşti proaste pentru toţi şoferii: Cresc amenzile rutiere

| 01 ian, 2014

Vestea bună pentru salariaţi este o veste proastă pentru şoferi. Odată cu majorarea salariului minim pe economie creşte şi amenda rutieră. În 2014 cea mai mică amendă rutieră va ajunge astfel la 180 de lei.

Valoarea unui punct de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie, astfel încât în momentul în care acesta va ajunge la 900 de lei şi valoarea unui punct de amendă va fi de 90 de lei, potrivit RomâniaTv.net.

Cele mai mici amenzi se calculează la 2-3 puncte. Aşadar, la mijlocul anului 2014, ele vor ajunge la 180, respectiv 270 de lei şi le vom încasa atunci când nu vom purta centura de siguranţă, vom depăşi viteza legală cu 10-20 km pe oră sau vom vorbi la telefon în timp ce conducem maşina.

Toate acestea se aplică, însă, pe actualul Cod Rutier, întrucât noul Cod Rutier este încă în dezbatere. El va veni cu amenzi mult mai mari decât actualul cod şi nu este exclus ca în 2014 să fie în vigoare atunci când salariul va fi de 900 de lei.

În momentul de faţă, cea mai mare valoare a amenzii ajunge undeva la 9.000 de lei, pe salariul minim de 900 de lei, însă ea se va aplica persoanelor juridice.

Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

De la 1 ianuarie salariul minim brut creste de la 800 la 850 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 85 de lei, fata de 80 de lei, cat valoreaza un punct-amenda in prezent.

In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.

Concret, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;

clasa a II -a - 4 sau 5 puncte-amenda;

clasa a III -a - de la 6 la 8 puncte-amenda;

clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;

clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

Asadar, de la 1 ianuarie, amenzile vor fi, in functie de clasa:

de 170 sau 255 de lei (clasa I);

de 340 sau 425 de lei (clasa a II);

cuprinse intre 510 si 680 de lei (clasa a III-a);

cuprinse intre 765 si 1700 de lei (clasa a IV-a);

cuprinse intre 1785 si 8500 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice , cele din clasa a IV-a, se aplica, potrivit art. 102 din Codul Rutier, daca circulati cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat , daca transportati pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau daca folositi in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

De asemenea, cu pana la 20 de puncte-amenda (1700 de lei) pot fi sanctionati si cei care au savarsit o fapta pentru care se aplica sase puncte de penalizare, cum ar fi:

refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia;

conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori daca placutele nu sunt fixate in locurile special destinate;

depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Potrivit Codului Rutier, cu amenda maxima de pana la 1700 de lei, precum si cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sanctioneaza urmatoarele contraventii:

conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune ( conducerea unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani);

neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;

depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;

Cat vei plati in plus pentru cele mai frecvente amenzi date de politistii rutieri

De la 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare si o amenda de 170 sau 255 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru:

oprirea in loc nepermis;

depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h;

oprire neregulamentara.

circulatia pe "interzis".

Cu 3 puncte de penalizare si amenzi de 340 sau 425 de lei sunt sanctionate, printre altele, urmatoarele fapte:

stationarea neregulamentara;

depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h;

patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

Sanctiunea este si mai mare pentru cei care refuza sa ofere politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare. Soferii aflati intr-o asemenea situatie vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 510 si 680 de lei, dar si cu 4 puncte de penalizare.

Alte contraventii sanctionate des de politisti te vor costa de la 1 ianuarie astfel:

intoarcere "pe dunga continua" - amenda cuprinsa intre 765 si 1700 de lei, la care se adauga 6 puncte de penalizare;

trecerea pe culoarea rosie a semaforului - permis retinut pentru 60 de zile si amenda cuprinsa intre 510 si 680 de lei;

neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor - permis retinut pentru 30 de zile si amenda din clasa a II-a de sanctiuni (340 sau 425 de lei).

Ce mai trebuie sa stii despre amenzile de circulatie

Amenzile de circulatie fac venit integral la bugetele locale, iar, conform art. 119 din Codul de Procedura Fiscala, neplata lor la timp nu atrage penalitati si dobanzi de intarziere.

In cat timp de platesc

Potrivit art. 109 din Codului Rutier, contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

De asemenea, pentru amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

Daca te incadrezi in aceasta ultima situatie descrisa, este bine sa stii ca agentul constatator trebuie sa iti elibereze o chitanta reprezentand contravaloarea amenzii. Pe aceasta chitanta vor fi mentionate data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara incheierea unui procesul-verbal de constatare a contraventiei, daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.

Pentru Bucuresti, documentul se va trimite pe adresa Brigazii Rutiere, cu sediul in Bucuresti, Str. Logofat Udriste nr. 11-15, sector 3.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ