Veşti bune: În primele cinci luni ale acestui an au fost create aproape 100.000 de noi locuri de muncă

| 07 aug, 2014

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, de la 1 ianuarie şi până la sfârşitul lunii mai numărul de locuri de muncă a crescut de la 4,328 milioane de persoane la 4,423 milioane. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an au fost create 95.000 de noi locuri de muncă.

După ce anul trecut ţara noastră a obţinut o creştere PIB record, datele statistice din primele luni arată că tendinţa de dezvoltare economică se menţine. Pe fondul creşterii economice susţinute şi al măsurilor guvernamentale de scădere a şomajului, datele statistice arată că în primele cinci luni ale acestui an au fost create aproape 100.000 de noi locuri de muncă.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, de la 1 ianuarie şi până la sfârşitul lunii mai numărul de locuri de muncă a crescut de la 4,328 milioane de persoane la 4,423 milioane. Astfel, în primele cinci luni ale acestui an au fost create 95.000 de noi locuri de muncă. Creşterea numărului de angajaţi poate fi explicată prin rezultatele bune din economie datorate majorării PIB de anul trecut şi din acest an. Astfel, ca urmare a majorării cererii pentru produse industriale româneşti, companiile au avut nevoie să angajeze personal nou pentru a putea face faţă comenzilor. Pe de altă parte, creşterea consumului intern a constribuit la apariţia de noi locuri de muncă în industrie, precum şi în sectorul comerţului.

Citeşte şi:  Se confirmă prognozele Guvernului - Rata șomajului, pe trend descendent

Datele statistice publicate de INS pentru luna mai vin să confirme o dată în plus eficienţa măsurilor luate de Executiv în menţinerea echilibrului macroeconomic şi crearea de noi locuri de muncă. Având în vedere pachetul de măsuri adoptate de Guvern începând cu 1 iulie, este de aşteptat ca numărul de noi locuri de muncă să crească. Una dintre măsurile guvernamentale destinat scăderii şomajului îl reprezintă programul „Subvenţii pentru 20 de joburi“.

Programul guvernamental în cauză prevede stimulente pentru firmele care creează cel puțin 20 de noi locuri de muncă în perioada 2015-2025. Cu ajutorul acestui program, Guvernul va acoperi o parte din cheltuielile salariale a 1.500 de companii, care vor crea în total peste 30.000 de noi locuri de muncă.  Un alt proiect guvernamental ce vizează creşterea numărului de angajaţi este ”Locuri de muncă subvenţionate“. Prin intermediul acestui proiect, Guvernul doreşte să creeze noi locuri de muncă pentru tinerii absolvenţi. Conform proiectului, statul va achita o parte din salariile tinerilor, prin fonduri europene, pentru un an.

Tot începând cu 1 iulie Guvernul a adoptat şi neimpozitarea profitului reinvestit. Chiar dacă măsura nu vizează în mod direct crearea de noi locuri de muncă, prin intermediul acestui stimulent, care creează un mediu de afaceri propice investiţiilor, companiile străine vor fi atrase îşi deschidă noi spaţii de producţie în ţara noastră, ceea ce va duce inevitabil şi la crearea de noi locuri de muncă.

Pe de altă parte, o măsură ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă o reprezintă reducerea CAS cu 5% la angajator, începând cu 1 octombrie. Reducerea CAS va avea un loc important la reducerea şomajului ca urmare a scoaterii la lumină a locuri de muncă aflate în zona nefiscalizată a economiei.

Noile măsuri implementate de guvern, precum şi reducerea CAS ce se anunţă a fi adoptată începând cu 1 octombrie vor crea premisele pentru reducerea şomajului într-o manieră cât mai accelerată. Apariţia de noi locuri de muncă vor constitui un imbold în plus la creşterea economică care va fi stimulată de creşterea nivelului de trai a multor români aflaţi până de curând în şomaj.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 aug, 2014
ADEVARUL
COMENT
FELICITARI GUVERNULUI PONTA DE TOATA ADMIRATIA . OMUL SFINTESTE LOCUL.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ