VICTOR PONTA – agendă externă extinsă

| 30 aug, 2014

În timp ce partidele din opoziție conduse de Klaus Iohannis și Vasile Blaga încearcă să introducă pe agenda publică teme sterile pentru a atrage atenția electoratului, premierul Victor Ponta a început în această săptămână o campanie diplomatică menită să întărească legăturile României cu partenerii externi.

Astfel, după vizita în Republica Moldova și cea efectuată în Turcia, premierul Victor Ponta a participat sâmbătă, la invitația președintelui Franței, Francois Hollande, la reuniunea liderilor social-democrați europeni care a avut loc la Paris. În cadrul reuniunii au participat prim-miniștrii Italiei, Danemarcei, Belgiei, Austriei, Slovaciei, Republicii Cehe, vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, precum și președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Reuniunea a avut ca principal obiectiv coordonarea pozițiilor privind desemnarea președintelui Consiliului European, a Înaltului Reprezentant și a președintelui Eurogrup, precum și propunerile pentru Colegiul Comisiei Europene. Cu această ocazie șeful executivului român a reușit să susțină în rândul colegilor social-democrați europeni poziția României privind desemnarea comisarului european.

Dincolo de contextul internațional în care are loc vizita, prezența premierului român este foarte importantă și din perspectiva relațiilor economice bilaterale. În acest sens, trebuie ținut cont că Franța este cel de al treilea partener comercial al țării noastre și reprezintă unul din aliații importanți ai României în NATO și UE, sprijinul Franței fiind extrem de important în contextul aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Citeşte şi: Victor Ponta anunţă mai multe vizite externe în perioada următoare

Vizita șefului cabinetului în Franța trebuie privintă și în contextul în care până la investirea lui Victor Ponta în funcția de premier relațiile dintre București și Paris suferiseră o răcire. Ca urmare a vizitei efectuate anul trecut în Franța, când Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele François Hollande şi cu premierul Jean-Marc Ayrault, relațiile dintre cele două țări au cunoscut o revigorare, care a condus la relansarea parteneriatul strategic dintre România și Franța.

Turneul diplomatic al premierului Victor Ponta va continua în săptămânile următoare cu o vizită în China și una în SUA. Săptămâna viitoare, șeful executivului va efectua o vizită în China unde se va întâlni cu omologul său chinez, Li Keqiang. Pe agenda diplomatică se va afla discutarea parteneriatului strategic dintre București şi Beijing și atragerea de noi investiţii în țara noastră. De asemenea, în luna septembrie, Victor Ponta va participa la Adunarea Generală a ONU unde va prezenta poziţia României faţă de situaţia internaţională şi se va întâlni cu o serie de companii americane din sectorul energetic pentru a le încuraja să investească în țara noastră.

Ofensiva diplomatică de toamnă a premierului vine în continuarea eforturilor constante pe care Victor Ponta le-a făcut în acești doi ani de mandat pentru a scoate România din izolarea diplomatică la care o condamnaseră acțiunile lui Traian Băsescu. Țara noastră a reușit astfel să redevină astfel un actor respectat în planul politicii regionale și europene, să relanseze relațiile cu parteneri tradiționali și să reintre în forță pe harta marilor investiții străine.

Citeşte şi: Ponta – acţiuni externe importante, Iohannis – doar un politruc pasionat de filme proaste

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 aug, 2014
tornado!
GHICI UNDE MERGE MITOMANU ????
MITOMANU DE PONTA MERGE INTRADEVAR LA CHINEJI A SCOS TARA DIN IZOLARE CU O VIZITA LA CHINEJI CE NE FACUT !!??? IN LUMEA CIVILIZATA NU NE INVITA NIMENEA ACUMA FOIA IGENICA CU COMENTEZA ?? PARCA NU SE MAI AUDE NIMIC ,,,,BATISTA PE TAMBAL !!!!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ