Victor Ponta – agent electoral pentru socialiștii europeni

| 30 apr, 2013

După ce mai mulți ani la rând au constituit grupul majoritar, cei de la PPE se văd nevoiți să ia loc în banca opoziției din Parlamentul European. Conform sondajelor de opinie din statele membre ale Uniunii Europene, Socialiștii se bucură în acest moment de o încredere superioară față de Populari.

Considerat în vara lui 2012 de o parte a presei europene și de anumiți politicieni drept „oaia neagră” a Europei, alături de Viktor Orban, președintele PSD, Victor Ponta, pare să fi reușit să devină foarte rapid un foarte influent și popular lider în cadrul familiei socialiștilor europeni.

Recunoașterea lui Victor Ponta în plan european este tot mai vizibilă prin participările sale la manifestațiile organizate la nivel național de partidele membre PES. Primul ministru a fost invitat să participe în ultimele luni la mitinguri organizate de partide importante ale socialiștilor europeni, precum cele din Italia, Ungaria și Bulgaria. De fiecare dată Victor Ponta a lăsat o impresie de veritabil lider al socialiștilor europeni, făcând în acest fel ca și imaginea României în Europa să se îmbunătățească.

Locul pe care îl ocupă liderul social-democraților români în Europa la acest moment este unul pe care liderii politici din România nu l-au mai ocupat de foarte mulți ani. Lipsa unui lider puternic recunoscut în plan european nu a adus decât deservicii României.

În perioada mandatelor președintelui Traian Băsescu, în Parlamentul European cel mai mare grup politic era cel al Popularilor, din care face parte si PDL. Majoritatea deținută de PPE în Parlamentul European putea fi o oportunitate pentru ca unul dintre liderii democrat-liberali din România să se afirme la nivel european și să coaguleze în jurul său membri marcanți ai PPE, în așa fel încât interesele României să fie mai bine reprezentate.

Această ratare a unui moment oportun pentru ca România să fie reprezentată de un lider puternic a făcut ca imaginea statului român să fie una de țară aflată la mâna și nu sub protecția celor din PPE.

Apariția lui Victor Ponta în prim planul politicii europene în postura unui lider ai socialiștilor europeni poate reprezenta o speranță că România va fi luată în calcul drept un jucător important pe scena politică europeană, pe măsură ce stânga se consolidează la nivel european.

Viitoarele alegeri europarlamentare pot reprezenta o schimbare a majorității în Parlamentul European. După ce mai mulți ani la rând au constituit grupul majoritar, cei de la PPE se văd nevoiți să ia loc în banca opoziției din Parlamentul European. Conform sondajelor de opinie din statele membre ale Uniunii Europene, Socialiștii se bucură în acest moment de o încredere superioară față de Populari.

Acest context politic de la nivel european poate însemna pentru România o creștere a rolului pe care îl are atât în Uniunea Europeană, cât și în regiunea de Sud-Est a Europei. Un aport important la această situație îl vor avea și social-democrații români care, în frunte cu Victor Ponta, vor reprezenta un grup important al familiei socialiștilor europeni.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ