VICTOR PONTA: Am sprijinit mereu Justiţia. Declaraţiile despre Lukoil, transformate într-o campanie deşănţată

| 08 oct, 2014

Premierul Victor Ponta a sustinut, miercuri, ca el a sprijinit mereu Justitia, iar declaratiile privind procurorii din dosarul Lukoil au fost intoarse impotriva lui de trustul de presa condus de Adrian Sarbu, Mediafax Group.

"Ma deranjeaza ca ceea ce trebuie sa faca orice prim-ministru responsabil de romani s-a transformat, prin campania desantata a domnului Sarbu si a trustului sau de presa s-a transformat intr-o chestiune politica", a spus Victor Ponta, dupa o conferinta pe teme agricole.

Seful Guvernului sustine ca seful Mediafax Group e "la fel de evazionist ca si Lukoil", doar ca "dansul are presa".

Victor Ponta a tinut sa mentioneze faptul ca sustine activitatile de combatere a evaziunii fiscale si este de parere ca orice companie trebuie sa plateasca pentru prejudiciile aduse statului.

"Am fost procuror si ii intreb pe procurori. Actul de justitie penala este un act chirurgical, nu dai cu bomba nucleara, omori pe toata lumea in jur si sigur il omori si pe cel vinovat. Ma bucur foarte tare si incurajez justitia din Romania ca in mod eficient si independent sa ii sanctioneze pe cei care fac evaziune fiscala si sa recuperam prejudiciu", a continuat premierul.

De asemenea, el considera ca cei 3.500 de angajati de la Lukoil reprezinta responsabilitatea sa si ca acestia trebuie sa isi ia vineri salariile, avand in vedere ca au rate de platit, copii de crescut si intretinere de achitat.
"O companie petroliera, oricare este ea, plateste lunar la bugetul central 100 milioane de dolari. Deci, orice companie petroliera care isi inceteaza activitatea produce o gaura la buget de 100 milioane de dolari lunar, bani de care am nevoie pentru scoli, spitale", a adaugat Ponta.

Citeşte şi: VICTOR PONTA, despre sechestrul la LUKOIL: Procurorul este suveran. Nimeni nu fugea însă cu conductele

Din trustul Mediafax Group fac parte, printre altele, agentia de presa Mediafax si publicatia online Gandul.info.

Saptamana trecuta, procurorii au facut perchezitii la sediile mai multor companii apartinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au ridicat mai multi saci cu documente, iar, la o zi de la efectuarea perchezitiilor, Lukoil a oprit productia rafinariei din Ploiesti.

La aflarea deciziei luate de procurorul DNA, premierul Victor Ponta a reactionat, transmitandu-i ca Guvernul spera ca se va gasi o solutie legala care sa permita sanctionarea celor vinovati fara ca angajatii sa aiba de suferit. El a subliniat, ironic, faptul ca nu fugea nimeni cu conductele Lukoil in spinare.

"Procurorul este suveran si nici nu cred ca este foarte interesat ca Lukoil are 3.500 angajati, ca, de exemplu, Oltchim cumpara doar de la Lukoil, ca au blocat combustibil pe la Oil Terminal si la Conpet, ca nu stie procurorul si nici nu cred ca e treaba...sau ma rog, probabil ca nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi speram - nu avem niciun drept sa intervenim in anchete si nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totusi ca vineri sa poata sa plateasca salariile si ca activitatea sa continue normal, dupa care, sigur, in urma anchetei penale, sa se recupereze prejudiciul si sa fie sanctionati oamenii care au incalcat legea", a declarat premierul Ponta.

El a dezvaluit ca a fost informat despre acest caz si a tinut sa sublinieze ca acest dosar nu are nicio conotatie politica, chiar daca e vorba despre o companie din Rusia.

"Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala.

Totusi, aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte...banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania", a declarat premierul Ponta, exprimandu-si speranta ca "daca se intampla ceva rau, cei 3.500 de oameni o sa vina la mine".

Tot luni a reactionat si ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la situatia creata in jurul rafinariei Petrotel, parte a companiei rusesti Lukoil, si a atras atentia ca aceasta companie este "un element important in relatiile ruso-romane".

Ulterior, in mai putin de 24 de ore, procurorii au ridicat sechestrul pus pe conturile bancare si stocurile comerciale de produse ale Rafinariei Petrotel-Lukoil, iar uzina a inceput pregatirile pentru reluarea activitatii. Totusi, la scurt timp a fost pus sechestru pe o alta cantitate de titei.

Ponta sustine ca CSM nu s-a autosesizat in legatura cu declaratiile sale despre dosarul Lukoil

Pe de alta parte, Ponta a mentionat, miercuri, ca CSM nu s-a autosesizat in cazul declaratiilor sale despre dosarul Lukoil. "CSM nu s-a autosesizat, presa a facut sesizare. Am auzit eu declaratiile presedintelui CSM...", a mentionat Ponta, in momentul in care un jurnalist i-a explicat ca aceasta institutie s-a autosesizat in cazul sau.

Marti, CSM a dat un comunicat in care se precizeaza ca declaratiile publice date, luni, de premierul Victor Ponta "vor fi puse in discutie in sedinta plenului CSM din data de 9 octombrie 2014, urmand a se lua o hotarare cu privire la necesitatea sesizarii Inspectiei Judiciare asupra unei eventuale atingeri adusa independentei procurorului de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in efectuarea urmaririi penale in dosarul Lukoil".

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 oct, 2014
tadeus
Cind
ai sprijinit justitia cind l-ai pus pe Nitu in post si care cind este vorba de hoti se face ca uita
Pentru 3000 de oameni de fapt 400 de angajati sa fie furata tara nu este in regula

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ