UPDATE Victor Ponta cere diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti să sprijine CSM după declaraţiile lui Băsescu

| 10 oct, 2014

Premierul Victor Ponta a făcut un apel vineri, printr-o scrisoare deschisă, la reprezentanţii diplomatici ai SUA, Comisiei Europene şi statelor membre ale UE să intervină public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie pe care o consideră "direct vizată" de declaraţiile făcute joi de preşedintele Traian Băsescu.

"Vă adresez această scrisoare din dorinţa de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri (n.r. joi) al preşedintelui Traian Băsescu la adresa independenţei Justiţiei, dar şi cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaraţiile oficiale făcute ieri (n.r. joi) de şeful statului", afirmă Ponta în scrisoare.

El consideră că, în conferinţa de presă respectivă, Traian Băsescu "a formulat ameninţări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare şi a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraţilor meniţi, prin lege, să vegheze la buna funcţionare a Justiţiei".

"Este un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiţiei din ultima vreme şi care pune sub semnul întrebării independenţa acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, să fie verificate informaţiile difuzate public de către preşedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft)", se arată în scrisoarea transmisă de Ponta diplomaţilor străini.

Premierul supune atenţiei reprezentanţilor diplomatici afirmaţiile făcute joi de preşedintele Băsescu: "Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să facă şi mai prost decât politicienii. Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru că aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte! Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică, să intre cinstit în politică şi să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia. Nu puteam să trec peste acest incident, pe care îl consider de nedorit, şi este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică".

"Vă solicit, ţinând cont de toate aceste lucruri, să analizaţi aceste declaraţii şi să transmiteţi un mesaj public de susţinere a independenţei CSM şi a Justiţiei în general. Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia menită de Constituţie să asigure buna funcţionare a Justiţiei, iar astfel de atacuri fără precedent periclitează cu siguranţa independenţa şi eficienţa sa", se mai arată în scrisoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2014
tadeus
Tu
vorbesti de lege care iti aperi hotii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ