VICTOR PONTA: Reducerea TVA la pâine a fost un proiect de succes

| 17 sep, 2014

Reducerea TVA la pâine a fost un proiect de succes, în ciuda pesimismului arătat din diverse zone, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Agriculturii.

'În primul rând a fost un proiect de succes pentru că, la un an de zile, se dovedeşte că, în ciuda pesimismului arătat din diverse zone, până la urmă a fost un lucru bun. Au fost însă trei elemente esenţiale fără de care niciun proiect de acest gen nu poate avea succes. În primul rând calculele, dar dacă ne bazăm doar pe calcule nu o să mai scădem niciodată niciun fel de a taxe şi nu o să mai luăm niciodată nicio măsură stimulativă. A fost curajul de a lua această măsură (...) şi a fost parteneriatul cu mediul privat, fără de care nu puteam lua această măsura. (...) Cred că trebuie mulţumit tuturor celor care activează în domeniu, pentru că, dacă faci calculele bine, ai şi curajul să îţi asumi nişte răspunderi şi dacă faci un parteneriat chiar cu cei cărora li se adresează, evident că succesul este mult mai uşor de realizat. Doamna Petrescu spunea: mai mulţi angajaţi fiscalizaţi, producţie mai mare, încasări mai mari la buget. Ce putem să ne dorim altceva în urma unei măsuri, decât atât', a adăugat Ponta.

Potrivit sursei citate, succesul acestei măsuri oferă speranţe şi în privinţa unor alte măsuri adoptate recent de Executiv, precum reducerea Contribuţiilor de Asigurări Sociale (CAS).

'Acest lucru îmi dă speranţă că şi alte măsuri deja adoptate, cum este reducerea CAS, vor avea după un an de zile aceleaşi succes. Sigur, dacă facem doar calculele ca la Cotroceni, nu o să mai aprobăm niciodată nimic. Alături de asta, a fost curajul de a lua decizia şi urmează parteneriatul cu mediul de afaceri privat, care trebuie să facă la nivel macro ceea ce am reuşit numai în domeniul panificaţiei. Şi anume să fie un partener al Guvernului în a arăta că cei cinstiţi sunt avantajaţi de aceste măsuri, iar cei care nu plătesc taxe şi impozite sunt pedepsiţi. Altfel, această idee, care de ani de zile se împământenise în România că doar cei care plătesc taxe sunt atacaţi de către Guvern şi de către stat şi ceilalţi nu au nicio o problemă, era cel mai rău lucru care se putea întâmpla pentru dezvoltarea societăţii româneşti', a spus premierul.

Ponta a mai precizat că noul Cod al insolvenţei şi celelalte proiecte de reducere a taxelor realizate în parteneriat cu mediul privat 'pot să ne asigure un succes în ceea ce ne dorim şi anume o dezvoltare pe termen mediu şi lung a unor sectoare esenţiale'.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, preţul pâinii a scăzut în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, după introducerea TVA de 9% la pâine.


Un studiu de evaluare a efectelor acestei măsuri, realizat de autorităţi şi patronatul de profil, arată că reducerea TVA la produsele de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, la 1 septembrie 2013, a condus la reducerea evaziunii fiscale cu 20% şi a generat la consumatori economii de 136 milioane de euro.

În intervalul menţionat, producţia de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ