VIDEO: Cum îți dai seama dacă mierea e naturală sau nu?

| 09 ian, 2014

Din cauza preţului destul de crescut la noi în ţară, mierea este, în multe cazuri, greu accesibilă, iar consumul este oricum redus, arată statisticile. Aşa că trebuie să te asiguri că atunci când cumperi miere, ai achiziţionat un produs cu adevărat de calitate deoarece multe dintre sortimentele de pe rafturi sunt falsificate.

1. În primul rând, analizează culoarea, care poate varia de la auriu deschis la gălbui închis, spre maroniu, gustul, care trebuie să aibă aroma specifică, a florilor din care a fost cules nectarul, şi consistenţă nu prea lichidă. Dacă gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere încălzită pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars, scrie adevarul.ro.

2. Pentru a vedea dacă a fost adăugată apă, introdu în miere un băţ de chibrit cu partea incandescentă în borcanul cu miere. Dacă mierea este veritabilă, chibritul ar trebui să se aprindă. În cazul în care nu se aprinde, este posibil să aibă adaos de apă. La fel şi dacă se aprinde, dar se aude ca atunci când scapi, din greşeală, apă în tigaia cu ulei.

3. Încearcă să dizolvi o lingură de miere în apă. Mierea autentică nu se va dizolva imediat, ci va cădea şi se va depune pe fundul paharului. Dacă mierea este fasificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, şi metanol, un tip de alcool obţinut din fermentarea sfeclei de zahăr sau a fructelor. În acest alcool, mierea contrafăcută se dizolvă extrem de uşor şi îi dă lichidului un aspect lăptos.

4. Toarnă o lingură de miere pe hârtie de sugativă. Spre deosebire de mierea falsificată, cea naturală, autentică nu va fi absorbită de sugativă. Şi un filtru de cafea (din hârtie) poate da rezultate.

5. O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

6. Verifică pH-ul cu ajutorul unei benzi speciale. Mierea naturală este neutră din punct de vedere al acidităţii. Cea falsificată cu zahăr invertit artificial este acidă, iar cea în care a fost adăugat zahăr neinvertit este alcalină. Mierea supraîncălzită este şi ea acidă, deoarece fructoza se descompune în acid formic.

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ