VIDEO Cum poți lumina casa cu ajutorul unei LĂMÂI

| 01 oct, 2014

Vă prezentăm un experiment interesant, în care ca sursă de electricitate sunt folosite... lămâile.

Deşi nu v-aţi fi putut închipui niciodată ca asta este posibil, ei bine, aveţi nevoie doar de o lămâie, un cui şi o monedă.

Metodă e simplă: introducem un cui zincat într-o lămâie şi o monedă din cupru. Cu un voltmetru, vom putea observa că am creat o baterie cu o anumită tensiune, monedă de cupru fiind + iar cuiul zincat – bateriei.

Conectând un LED la bateria creată vom observa că va funcţiona. Dacă LED-ul nu se va aprinde cu o singură “baterie”, adăugaţi mai multe.

"Uneltele" folosite în experiment pentru producerea curentului electric sunt: lămâi, cuie galvanizate (care conţin zinc) şi monede de cupru.

Sucul din lămâie conține acid citric și joacă rolul unui electrolit. Cuiul zincat se oxidează (pierde electroni) la contactul cu acidul din lămâie, electroni care ajung apoi pe firul de cupru. Așadar, curentul electric nu este generat de lămâie, ci de reacția acidului din ea cu cele două metale.

Dacă pui în contact cuiul zincat și firul de cupru vei vedea că există un curent mic pentru foarte scurt timp. Mister rezolvat: curentul electric abia așteaptă să ia naștere în cuiul zincat iar un electrolit ca lămâia va facilita acest lucru.

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ