Viktor Orban îşi validează singur referendumul privind imigranţii

| 10 oct, 19:05

Premierul ungar Viktor Orban a depus, luni, o propunere de amendament constituţional în legătură cu schema UE de redistribuire a imigranţilor pe bază de cote obligatorii, relatează agenţia MTI.

El a recurs la acest gest în ciuda faptului că referendumul nu a fost validat, din cauza prezenţei reduse la vot. De altfel, Viktor Orban a anunţat încă dinainte de referendum că va amenda oricum Constituţia, indiferent de prezenţa la vot, dacă rezultatul va fi în favoarea propunerilor sale în sensul de a nu primi imigranţii alocaţi prin sistemul de cote de UE.

Propunerea include interdicţia în ceea ce priveşte stabilirea străinilor în Ungaria dacă aceştia nu respectă legislaţia naţională privind obţinerea dreptului de şedere, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Parlamentului.

Amendamentul va modifica "crezul naţional" al constituţiei, adăugând că "este datoria fundamentală a statului să protejeze identitatea constituţională a Ungariei ancorată în constituţia sa istorică".

Amendamentul ar mai înscrie în legea fundamentală interdicţia de a aşezare a unor "populaţii străine" în ţară.

 

Propunerea face referire şi la referendumul privind cotele obligatorii, în cadrul căruia 3,33 de milioane de cetăţeni ungari şi-au exprimat opinia că imigranţii nu trebuie distribuiţi în Ungaria fără aprobarea Parlamentului.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.

Tag-uri: Ungaria, Viktor Orban
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ