Viteazul Iohannis, alt conducător prea mare pentru Constituția unei țări atât de neînsemnate

Conform DEX, o exprimare ex cathedra este una făcută de la înălțimea catedrei, pe un ton doctoral, dogmatic. Adică, mai pe românește, un ton îngâmfat și care nu suportă contrazicere.

Medieval, prea medieval, ar spune parafraza unei binecunoscute reclame la produse lactate. Așa le-a sunat și românilor la ureche ultima declarație a înțepatului cavaler Klaus Iohannis von Hermannstadt, coborât cu treburi dregătorești din cetatea Sibiului tocmai în Târgul Bucurescilor.

Întrebat de oareșice plebe curioasă de ziarist despre câte articole ar conține Constituția României, teutonica figură și-a coborât în cumplit zăngănit viziera, dar nu suficient de repede ca să ne scape rictusul de dispreț pentru noi, alde ăștia, care nu avem noblețea, caracterul sau pregătirea să apreciem la justa valoare implicarea prin sacrificiu personal în viața cetății a unui astfel de element alogen valoros.

”Nu răspund la astfel de provocări. Eu sunt obişnuit să pun eu întrebările în calitatea mea de dascăl. Dacă aveţi întrebări politice cu mare plăcere”, s-a auzit replica aiuritoare de sub platoșa ”valorosului” preşedintele PNL. Cu greu se putea mai rău de atât.

Oriunde în lumea liberă, cunoașterea funcției prezidențiale cât și a Constituției reprezintă un abecedar obligatoriu al campaniei electorale. Nimeni nu se eschivează și cu atât mai puțin se revoltă pentru astfel de întrebări. Ba chiar sunt țări în care o astfel de chestionare a unui candidat se consideră o facilă minge ridicată la fileu, un aranjament cu presa prin care candidatul ni se înfățișează cu o idee mai deștept și mai înțelept decât este. Pentru anahoretul de Sibiu, puțin la vorbă și obtuz la idei, orice referire la Constituția în baza căreia pretinde că vrea să devină președintele țării, reprezintă o provocare... De ce să ne limităm atunci doar la atât, de ce nu ar fi chiar și echivalentul unei înjurături de mamă?

Candidatul vizat ar putea astfel să-și rotunjească veniturile și fondurile de campanie – iată un alt subiect de discuție pentru Iohannis – dând în judecată și târând prin tribunale obrăznicătura de presă responsabilă pentru ultraj. Răspunsul lui Klaus Iohannis este, dincolo de orice, îngrijorător.

Nici nu-l putem numi din topor, căci este din silex autentic. Mitica figură a harnicului și seriosului adus de liberali pe scut tocmai de la Sibiu s-a prăbușit brusc sub imaginea miticului uzual al politicii dâmbovițene. În lipsa onestității prin care un om cinstit ar fi recunoscut că nu cunoaște răspunsul, cel mai neserios politician de factură balcanică ar fi avut măcar prezența de spirit să salveze aparențele, măcar printr-un calambur. Câte articole are, deci, Constituția României? În mod cert prea multe pentru distinsul Klaus Iohannis, purtătorul de eșarfă al Elenei Udrea în acest turnir electoral...

Citeşte şi: Cât de mare să fie coincidența? Udrea și Iohannis la același miting electoral

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 sep, 2014
Anca Vlase
Obisnuit sa puna el intrebarile, ca dascal,
Klausi are sanse uriase sa-l voteze o sama dintre elevii lui:)))))
09 sep, 2014
go PontNemaPresident
unul guverneaza Romania,dar habar n-are de MTO
altul este un om politic ca toti ceilalti,nu stie un raspuns la o intrebare...
tu nu esti profesor,esti un functionar la Radiodifuziune insa formulezi articolele ca si cum ai fi "la inaltimea catedrei"
toate acestea nu doar pe banii dlui Ghita ,lucru perfect normal,dar din timpul cand esti platit din banii contribuabilului roman...
mai usor cu pianul pe scari...
09 sep, 2014
go PontaNemaPresident
pentru cel ce scrie unde poate si cand poate..
daca n-ai uitat cumva ghilimelele la prieten, imi cer scuze..
si in ianuarie 2015 ,sper sa fac si "cinste"..
din "intretinerea"cu prelungiri..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ