Vlad Voiculescu, despre ordonanta privind funcțiile de conducere din spitale: Un început de reformă necesar

| 02 mar, 12:35

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a declarat joi, la dezbaterea din comisia de resort a Camerei Deputaților, că OUG 79/2016 referitoare la funcțiile de conducere din spitale reprezintă un început de reformă necesar, combate nepotismul, el afirmând că îi este "rușine" de argumentele aduse în Senat pentru respingerea acestei ordonanțe.

"Această ordonanță este doar un început de reformă, un început din reforma care este atât de necesară în sistemul sanitar. Această ordonanță nu rezolvă problemele pe fond, dar rezolvă câteva lucruri punctuale care sunt absolut necesare și asupra cărora nu cred că există niciun fel de îndoială. Această OUG elimină restricții care nu au sens. (...) Nu există niciun motiv pentru care să permitem politizarea managementului spitalelor în continuare, de aceea această ordonanță prevede faptul că atunci când o persoană este cu o funcție de conducere în partid politic nu poate fi manager de spital", a precizat Voiculescu.

El a arătat că această ordonanță de urgență combate nepotismul, care este "un flagel în sistemul sanitar românesc".

Vlad Voiculescu a criticat argumentele aduse de Comisia de sănătate din Senat pentru respingerea acestei ordonanțe.

"Aș vrea să mă refer la raportul comun al comisiilor din Senat. Aș vrea să dau citire celor patru argumente care au fost aduse de Comisia de sănătate din Senat și m-aș bucura foarte tare dacă am putea să le discutăm sau cineva din comisie să le dea citire. Mie mi-e rușine. Mi-e rușine că Senatul țării mele a putut să dea aceste motive pentru respingere", a spus Voiculescu.

Fostul ministru a menționat, printre aceste motive, faptul că nu s-a realizat niciun fel de consultare cu factorii direct implicați, că niciun expert în domeniile medicină și farmacie nu poate face parte din comisiile de specialitate datorită conflictului de interese, extrem de restrictiv reglementat, iar în situația adoptării acestei OUG universitățile de medicină vor fi obligate să își reevalueze implicarea în modul de utilizare a echipamentelor.

"Dacă aceste motive sunt necesare și suficiente pentru Senatul României să respingă OUG cu nota de fundamentare de 26 de pagini care reglementează lucruri absolut de bun simț, atunci eu nu știu ce să cred despre cum funcționează acest Parlament. Sper că o să vă faceți treaba cu bun simț și cu conștiință pentru ceea ce îi trebuie sistemului sanitar din această țară", a adăugat Voiculescu.

Deputații din Comisia de sănătate au organizat o dezbatere referitoare la Ordonanța de Urgență 79/2016 pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, la care participă rectori ai universităților de medicină, reprezentanți ai asociațiilor din domeniu, experți.

OUG 79/2016 prevede extinderea incompatibilităților pentru manager și ceilalți membri ai comitetului director — director medical, director financiar-contabil — astfel încât aceste funcții au devenit incompatibile cu cele de conducere, administrare și control în partide politice sau societăți comerciale. Aceasta prevede și extinderea conflictului de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor și cu: "deținerea de către soțul/ soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de manager".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ