Vosganian: La sfârşitul dezbaterilor pe buget, ALDE va avea un punct de vedere politic privind opţiunea de vot

| 14 dec, 14:49

Senatorul ALDE Varujan Vosganian a declarat că grupurile formaţiunii îşi vor anunţa opţiunea de vot, miercuri, după finalizarea dezbaterilor cu privire la proiectul bugetului de stat pe anul 2016, lăsând astfel Guvernului o "prezumţie de bunăvoinţă", transmite Agerpres.

"ALDE îşi confirmă încă o dată rolul asumat de partid de opoziţie, din păcate singurul partid de opoziţie din Parlament. Prin ceea ce facem acum, noi definim acest concept de opoziţie rezonabilă, ceea ce înseamnă că nu eşti împotrivă cu tot dinadinsul, în mod pătimaş, ci că atitudinea ta, atunci când este împotrivă, este argumentată temeinic. (...) Tocmai în virtutea opoziţiei rezonabile noi nu vom spune acum ce vom vota. Lăsăm această prezumţie de bunăvoinţă Guvernului. Colegii noştri vor prezenta o seamă de amendamente în timpul dezbaterilor. (...) De aceea, la sfârşitul dezbaterilor, noi vom avea un punct de vedere politic privind opţiunea noastră de vot", a spus luni Vosganian, în plenul reunit al Parlamentului. 

Acesta a adăugat că parlamentarii ALDE nu manifestă acelaşi optimism legat de proiectul de buget, precum reprezentanţii PNL şi PSD. 

"Nu putem împărtăşi atitudinea de aprobare necondiţionată a colegilor de la PSD şi PNL. Îmi manifest regretul că în atitudinea colegilor noştri nu a existat şi o formă de manifestare prin amendamente pe care să o putem discuta şi prin care să vedem un anumit discernământ în ce priveşte dezbaterile bugetare. (...) Mi-e teamă că, cel puţin în ce priveşte principiul transparenţei, avem deja anumite rezerve dacă ne uităm la modul în care acest proiect a fost promovat în Parlament şi în societatea civilă, ca să nu mai vorbim că durata dezbaterilor nu poate fi în niciun mod pusă sub semnul celerităţii, ci mai degrabă sub semnul grabei", a subliniat senatorul ALDE. 

Varujan Vosganian a ţinut să precizeze că, în opinia ALDE, raportul macroeconomic este "un elogiu adus fostei guvernări". 

"Acest raport confirmă că, în plan european, România a atins criteriile convergenţei nominale şi că se află pe locuri fruntaşe în ce priveşte deficitul public, deficitul structural, datoria publică, inflaţia. Din păcate, suntem pe ultimul loc la veniturile bugetare. (...) Este primul an din acest secol când veniturile bugetare provenite din mediul economic românesc scad cu 30%. (...) Aştept de la dvs, domnule premier, un program de măsuri pentru creşterea de ansamblu a veniturilor bugetare şi nu invocaţi noul Cod fiscal, nu acolo este problema", a adăugat Vosganian. 

De asemenea, senatorul i-a solicitat premierului Dacian Cioloş să aibă în vedere integrarea în proiectul bugetului de stat pe anul 2016 şi a prevederilor din Legea nr. 269/2015. 

"Domnule prim-ministru, contez pe seriozitatea dvs şi pe faptul că veţi respecta cadrul legal în vigoare la data în care aţi elaborat proiectul. (...) În legea 269, Parlamentul a decis alocarea a peste 600 milioane de lei către programul de irigaţii, ori dvs aţi alocat mai puţin de un sfert, ceea ce pune în pericol nu doar dezvoltarea sistemului, ci şi absorbţia unor sume care deja au fost alocate sau urmează să fie alocate din fonduri europene pentru acest program. Vă rog să inseraţi, în legea bugetului, legea 269/2015", a susţinut Varujan Vosganian. 

Senatorul ALDE s-a referit, totodată, şi la faptul că, începând cu anul 2016, salariile bugetarilor sunt majorate. 

''Majorăm cu 10% salariul minim în buget şi lăsam salariul minim în sectorul privat, creând astfel o discriminare între sectorul de stat şi cel privat. (...) Vă rog ca, până miercuri, să ne prezentaţi opţiunea dvs pentru a egaliza salariile minime", a solicitat Vosganian. 

Acesta a recomandat ca Executivul să prezinte, pe durata dezbaterilor din Parlament, "un scenariu care să aibă în vedere alocarea de sume pentru investiţii în cazul în care banii europeni nu vin în proporţia aşteptată". 

"Am o sugestie în legătură cu investiţiile - dacă avem în vedere provenienţa sumelor pentru investiţii, aceste sume provin din fonduri europene, ori noi suntem în debutul noului program bugetar de până în 2020. S-ar putea ca în 2016, fiind şi an electoral, procedurile să nu fie la fel de lesnicioase în ce priveşte asimilarea banilor europeni", a conchis senatorul ALDE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 dec, 20:31
rodi
oferta
Pentru toate localitatile! Cautam urgent numai oameni extrem de seriosi si interesati colaboreze cu noi, pentru a lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, in asa fel incat sa obtina castiguri imediate, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ