Vrei să fii mai fericit? Discută cu o persoană necunoscută!

| 23 iul, 2014

Fericire. Discuţiile purtate cu persoanele necunoscute în diferite ocazii sporesc gradul de fericire individuală, au constatat cercetătorii de la Universitatea din Chicago.

În urma unui experiment, cercetătorii americani au observat că atunci când oamenii au fost încurajaţi să iniţieze conversaţii cu ceilalţi, de exemplu în timpul deplasării cu trenul, călătoria li s-a părut mai plăcută.

Echipa de cercetători, coordonată de Nicholas Epley şi Juliana Schroeder, de la Universitatea din Chicago, a adunat 100 de navetişti în localitatea Homewood, din Illinois, pe care i-a împărţit în trei grupuri.

Primul grup a fost rugat să iniţieze o conversaţie cu persoanele necunoscute, al doilea să nu spună nimic, iar al treilea să se comporte normal. Fiecare grup a primit la sfârşit un card-cadou în valoare de cinci dolari pentru lanţul de cafenele Starbucks.

La sfârşitul călătoriei, voluntarii au fost rugaţi să evalueze călătoria, în funcţie de cât de mult le-a plăcut.

Persoanele care au iniţiat o conversaţie cu o persoană pe care nu o cunosc au avut o călătorie mai plăcută, în timp ce membrii grupului care au păstrat tăcerea au declarat că au avut o călătorie mai puţin plăcută şi chiar au spus că se simt mai puţin productivi.

Rezultatele studiului sprijină alte cercetări din domeniu şi anume că oamenii pot fi stimulaţi de faptul că poartă conversaţii cu persoane pe care nu le cunosc.

"Legătura cu alte persoane creşte gradul de fericire, însă persoanele situate aproape una de alta de obicei se ignoră. De ce se întâmplă acest lucru?", s-au întrebat autorii studiului.

Aceştia au emis ipoteza conform căreia "fie singurătatea este o experienţă mai bună decât interacţiunea cu străinii, fie oamenii nu înţeleg consecinţele legăturilor sociale de la distanţă" şi au ajuns la concluzia că ultima afirmaţie este adevărată, nu prima.

"Plăcerea de a stabili legături pare contagioasă. Oamenii sunt fiinţe sociale", au precizat cercetătorii americani, adăugând că "aceia care nu înţeleg consecinţele interacţiunilor sociale s-ar putea, cel puţin în anumite contexte, să nu fie suficient de sociali pentru propria stare de bine".

Astfel, într-un experiment separat, subiecţii care au fost implicaţi într-o conversaţie în sala de aşteptare a unui laborator au afirmat că s-au bucurat de o experienţă pozitivă comparativ cu cei care au aşteptat singuri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ