Wall Street Journal - România, cea mai dinamică economie din UE

| 04 iun, 2014

România a crescut surprinzător datorită unei economii moderne și progresiste, cu un PIB pe cap de locuitor peste media UE, şomaj relativ scăzut şi un deficit bugetar mic.

Eforturile Guvernului pentru o dezvoltare armonioasă a țării au fost recunoscute și aplaudate la nivel internațional. Conform Wall Street Journal, România este o țară cu mult potențial, care se poate lăuda astăzi cu cele mai bune performanțe din Uniunea Europeană – o creștere economică de 5,2% în ultimul trimestru al anului 2013.

România a crescut surprinzător datorită unei economii moderne și progresiste, cu un PIB pe cap de locuitor peste media UE, şomaj relativ scăzut şi un deficit bugetar mic.

În plus, în ceea ce privește principalele industrii, energia și telecomunicațiile, datorită liberalizării, gradul de libertate economică în țara noastră a crescut semnificativ, scorul României fiind îmbunătăţit cu 23 de puncte conform Indexului Libertăţii Economice pe 2014. Astfel, reformele structurale şi transparenţa pieţei i-au făcut pe cei de la Wall Street Journal să considere că România s-a transformat într-o ţară atractivă pentru investitori, unde merită să faci afaceri.

Citat in cadrul aceluiași articol, reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional din România, Guillermo Tolosa, susține că această creștere economică este susținută de „un boom al exporturilor”, în special în ceea ce privește producția de  automobile, dar și de un an agricol foarte bun.

În același timp, Tolosa laudă reformarea sectorului bancar, apreciind că este nevoie și sectorul public să fie reformat, în condițiile în care cel puțin 10% din economia românească este sub controlul statului, incluzând aici o mare parte din sectorul minier, căile ferate, transporturile aeriene, industria energetică sau chimică. În acest sens, reprezentul FMI recomandă mai multe licitaţii publice, care să se dovedească profitabile pentru investitori şi care vor aduce totodată mai multă transparenţă şi control.

Jurnaliștii de la WSJ remarcă rezultatele remarcabile în urma celor două mari listări la bursă de anul trecut, în urma cărora Romgaz a strâns aproximativ 425 milioane de euro, iar Nuclearelectrica a reușit să obțină 64 de milioane de euro.

Nu în ultimul rând, proiectele de reformă importante au fost posibil de implementat și  datorită stabilității politice din România. Spre deosebire de vecinii bulgari sau de Ucraina, România are un guvern care se bucură de o puternică susţinere parlamentară, lucru apreciat de Guillermo Tolosa ca fiind „un semn de maturitate politică”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 iun, 2014
fan Sultanescu
daca PSD se aliaza cu PPDD,economia Romaniei va creste si mai mult..
Dan Diaconescu,aduce investitii masive de la Vatican
se va reusi si privatizarea de la Oltchim
se pare ca s-a mai gasit un investitor:Gruia Stoica, care vrea sa ia la pachet CFR-ul,Oltchimul si Arpechimul
este o mica problema:fiind in arest la domiciliu nu poate ridica numerarul de la banca..
pentru acest lucru a fost nevoie de cooptarea lui Dan Diaconescu
In Rollsul lui de muncitor,vor fi carati sacii...
04 iun, 2014
ppddist
hai mai Dane,vino sa salvam tara...cu OTV-ul
INS confirmă: Investițiile s-au prăbușit
Autor: Capital.ro | miercuri, 04 iunie 2014
În primul trimestrul al anului, comparativ cu trimestrul I 2013, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 7,4%, scădere înregistrată la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi lucrări de construcţii noi cu 10,9%, respectiv cu 6,8%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ