Washington Post: CIA oprește sprijinul acordat rebelilor sirieni

| 20 iul, 21:27

CIA a decis să pună capăt programului său de sprijin acordat rebelilor sirieni care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad, a anunțat miercuri Washington Post, informează AFP.

Acest program de sprijin inițiat în urmă cu patru ani a avut doar un impact limitat, mai ales după intrarea în conflict a forțelor armate ruse alături de Bashar al-Assad în 2015, au declarat oficiali americani cotidianului, sub acoperirea anonimatului.

Președintele Donald Trump a luat această decizie în urmă cu aproape o lună, după o întâlnire cu șeful CIA, Mike Pompeo, și consilierul pentru securitate națională, generalul H.R. McMaster, adaugă Washington Post.


Casa Albă și CIA au refuzat orice comentariu.

Washington Post consideră că eliminarea acestui program destinat sprijinului pentru rebelii sirieni reflectă interesul președintelui american "pentru găsirea de modalități de a lucra cu Rusia" și o "recunoaștere a limitelor influenței Washingtonului și voinței de a-l înlătura pe Assad de la putere".

Această decizie intervine în timp ce SUA și Rusia au negociat un acord de încetare a focului în sud-vestul Siriei, vizând o parte a zonei unde operează rebelii.

Fostul președinte Barack Obama a aprobat acest program de ajutor în 2013, când diferite grupuri de rebeli căutau un sprijin extern în cadrul unei revolte generale împotriva regimului sirian.

Mii de combatanți rebeli au fost astfel instruiți și înarmați.

Dar angajamentul SUA a rămas ambiguu din cauza îndoielilor Washingtonului asupra capacității rebelilor de a-l răsturna pe Bashar al-Assad și priorității acordate luptei împotriva grupării Stat Islamic.

Tag-uri: CIA, rebeli sirieni, siria
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ