HAOS! Elena Udrea poate fi reţinută, dar nu arestată: Vreau să fiu reţinută şi să port din nou cătuşe

| 28 oct, 08:35

Plenul Camerei Deputaţilor a votat miercuri, cererile DNA care o vizează pe Elena Udrea privind ridicarea imunităţii pentru urmărire penală, reţinere şi arestare preventivă. După numărarea repetată a voturilor, Parlamentul a înregistrat o premieră: deputaţii au încuviinţat cererea de reţinere a Elenei Udrea, dar au respins-o pe cea de arestare.

UPDATE 18.30 Elena Udrea, declaraţii după rezultatul votului:

- Dacă au votat aşa, înseamnă că i-am convins cu ce am spus.

- V-am spus că ce mi se întâmplă mie e o poveste de destin.

- Nu am crezut că se va vota o a treia arestare, e strigător la cer.

- Vreau să fiu reţinută şi să port din nou cătuşe. Dacă e circ, să fie până la capăt (răspuns la întrebarea dacă se aşteaptă să fie reţinută, având în vedere că nu poate fi şi arestată - n.r.).

- Cred că au dat-o aşa: hai să fie una pentru procurori şi una pentru Udrea (referitor la faptul că voturile au fost pentru aprobarea reţinerii, dar împotriva arestării - n.r.).

- Vă rog să mă urmăriţi de mâiine încolo.

 

UPDATE 18.04 RomâniaTV anunţă rezultatul votului:

- cererea de reţinere a fost APROBATĂ cu 123 de voturi pentru

- cererea de arestare a fost RESPINSĂ cu 115 voturi pentru (din minimul necesar de 122).

 

UDATE 18.00 Elena Udrea, pe holurile Parlamentului: "Nu ştiu ce se întâmplă. Aud şi eu ce aflaţi voi pe surse. Mă duc să văd ce se întâmplă".

 

UPDATE 17.30 Controversele continuă. De la comisia de numărare a voturilor vine informaţia că sunt 119 voturi pentru şi 113 împotrivă, ceea ce este insuficient pentru reţinerea Elenei Udrea. Pentru ca cererea să fie aprobată, este nevoie de minimum 122 de voturi pentru, din totalul de 242 de voturi exprimate, anunţă RomâniaTV.

Renumărarea se face cu sala goală, unde au mai rămăs Elena Udrea şi încă 2-3 colegi.

UPDATE 17.22 După renumărare, în urna albă s-ar fi găsit 125 de voturi, ceea ce validează cererea de reţinere a Elenei Udrea, anunţă RomâniaTV. Totalul voturilor se împarte în 125 de bile pentru şi 119 împotrivă, potrivit aceleiaşi surse.

 

UPDATE 17.02 Voturile se renumără.

 

UPDATE 17.00 Elena Udrea nu poate fi reţinută, anunţă RomâniaTV. Deputaţii au respins cererea procurorilor de reţinere a Elenei Udrea. Urmează rezultatul votului pentru arestarea Elenei Udrea.

 

UPDATE 16.20 La această oră se desfăşoară votul pentru  încuviinţarea reţinerii şi arestării Elenei Udrea.

 

UPDATE 16.00 Camera Deputaţilor a aprobat începerea urmăririi penale a Elenei Udrea cu 193 de voturi pentru, din totalul de 325 de deputaţi care au votat.

 

UPDATE 15.30 La această oră se desfăşoară votul privind cererile procurorilor către Camera Deputaţilor privind încuviinţarea cererilor de începere a urmăririi penale şi a reţinerii/arestării preventive a Elenei Udrea.

 

UPDATE 14.40 Elena Udrea aluat cuvântul în plen, opentru a-şi susţine punctul de vedere.

Elena Udrea: Vă mulţumesc, dragi colegi, o să încep cu un lucru relativ amuzant dacă pt mine nu ar fi trist. M-a întrebat presa "aţi primit sfaturi cum să vă purtaţi în această zi?". Cine poate să-mi dea mie sfaturi, am cea mai mare experienţă pt că azi sunt a treia oară în faţa dvs. A treia oară în 8 luni de zile când dvs sunteţi chemaţi să votaţi arestarea mea preventivă, deja putem introduce procedura "arestarea Elenei Udrea". Aţi votat 10 cereri ale DNA, eu am stat 7 zile în arest preventiv, 7 la domiciliu, 72 în arestul Poliţiei Capitalei şi la Târgşor. Aceasta este aventura mea pe anul 2015... Trebuie să recunoaşteţi că e un parcurs stupefiant chiar şi pt cei mai mari susţinători ai justiţiei.

Vin în faţa dvs să spun ce se întâmplă nu cu Elena Udrea, a devenit banal, ce se întâmplă în România. La 8 luni de la primul meu discurs, tot ce am afirmat e adevărat, e forma cea mai acută a unei lupte pt preluarea puterii, e un plan gândit din cel de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, ţinteşte acapararea puterii din partea serviciilor secrete şi justiţiei.

Perdeaua de fum o reprezintă lupta anticorupţie, are suportul popular. Corupţia a atins toate nivelurile, orice demers anticorupţie e susţinut în mod firesc. Abuzul de drept merită a fi acceptat. Vă spun şi dvs şi celor care aud, nu merită să abandonăm democraţia, nu avem voie să uităm de dictatură, când sistemul bazat pe frica de Securitate a slăbit fibra poporului şi azi ne luptăm cu sechelele.

Cei care greşesc să plătească, legea să fie aplicată tuturor, avem nevoie ca cei care conduc să fie corecţi, avem nevoie să combatem corupţia, dar toate acestea trebuie făcute în spiritul statului de drept. Nu trebuie să speculăm nevoia de justiţie pt răfuieli între sisteme, cătuşele să fie arma letală pt a prelua puterea, pt a exercita în mod ocult şi în folosul celor care fac parte din el.

Politicienii răspund politic, sistemul nu se supune judecăţii poporului. Nu mai există niciun mecanism de control în afară de revoluţie.

Sistemul nu are faţă, dacă am face o analiză, am constata că nu sunt cu nimic mai buni. Ei nu au fost aleşi, ci susţinuţi politic. Suntem în parlament, nu doar în forul democraţiei, ci în forul care trebuie să o apere. Ce stat de drept e acela în care un om e arestat înainte de a fi întrebat de acuzaţii?

Un om trebuie să fie din nou arestat preventiv pt că reprezintă un pericol, deşi o instanţă a decis că poate fi liberă, iar faptele nu s-au întâmplat în această vară, sunt acum 5-6 ani. Ce fapte recente justifică această nouă cerere a procurorilor? Sunteţi chemaţi să daţi un vot în orb, arată caracterul ţintit de a mă reduce la tăcere.

Nu am ascultat şi nu am tăcut, am vorbit despre abuzurile sistemului. Sistemul a decis că Udrea trebuie rapid băgată la beci. Dna procuror care face presiuni şi ameninţări a cerut arestarea preventivă înainte să vadă ce aş avea de spus, graba a fost mare, a cerut arestarea înaintea inceperii urmăririi penale. Urmărirea penală începe după ce procurorul dă o rezoluţie de incepere, dar nici măcar aparenţele de legalitate nu îi mai interesează.

Forul legislativ trebuie să le execute ordinele, oricât ar fi de abuzive. De la o situaţie normală am ajuns, de frica propriilor slăbiciuni, de credibilitatea scăzută la care instituţia şi noi suntem, să fim din ce în ce mai mult arma cu care sistemul luptă împotriva noastră.

Sunt ţări în care imunitatea e totală pe timpul mandatului, pt a nu decredibiliza instituţia parlamentului.

Vor mai face politică şi vor mai candida doar cei agreaţi de sistem, cei care se lasă manipulaţi şi gata să execute ordinele, ceilalţi vor fi cătuşe la mâini sau speriaţi cu dosare penale.

Premierul e pus sub acuzare, nu contest motivele, ba mai mult, ca om politic m-am referit la relaţia lui Ponta cu Turceni şi Rovinari, dar punerea sub acuzare în timpul exercitării funcţiei... Faptele erau general cunoscute, asta arată că justiţia şi DNA se amestecă în lupta politică, sacrificând imaginea României. Se încearcă schimbarea guvernului Ponta cu procurorii, opoziţia nu ar trebui să preia puterea prin astfel de manevre.

Odată distrus jocul democratic, mâine li se va întâmpla la fel... guvernările se schimbă prin vot sau moţiuni, nu prin instituţii de forţă ale statului. Se încearcă schimbarea preşedintelui Senatului, pe care nu îl simpatizez. Celor care cred că sunt parteneri cu sistemul le spun să nu se păcălească şi să nu sacrifice democraţia.

Sunt unelte care vor fi aruncate, sistemul are ca scop propria putere, se foloseşte de orice şi oricine, s-au prefăcut, luptau de fapt pt a-şi prezerva funcţiile. Au trecut la executarea celor care le-au fost în preajmă. Aşa se explică zecile de acuzaţii care mi se aduc, dosarele care apar pe numele meu şi încercările de arestare preventiv.

Procurorul-şef al DNA spunea că sunt 7.000 de dosare, o mare preocupare au cu Elena Udrea. Dacă cei care mă tot arestează sunt aceiaşi care au stat cu mine la masă, cum de nu au spus-o de atunci? Ori au fost impiedicaţi şi trebuiau să denunţe, ori nu au ştiut şi sunt incompetenţi... ori nu sunt coruptă şi ei se dezic acum de regimul care i-a creat.

Dragi colegi de la putere şi opoziţie, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru. Eu nu spun că acuzaţiile ar putea fi reale, dar când nu veţi mai folosi sistemului, plecaţi acasă sau la puşcărie. Dincolo de riscul unei dictaturi, dacă toţi cei acuzaţi chiar ar fi vinovaţi şi cei care vin în loc vor fi fără pată... Vor veni doar cei care sunt agreaţi de sistem şi îl lasă să conducă.

V-aş fi scutit de acest moment dacă aş fi fost audiată... Faţă de noile acuzaţii cunosc lucruri şi le voi spune.

Nu am cerut şi nu am luat niciodată vreun euro de la Buzăianu, un personaj pe care l-am întâlnit în 2005 şi cu care am avut un conflict de 10 ani, tocmai pt că avea contracte de energie ieftină cu statul.

Dacă vorbim de acuzaţii de finanţare a campaniei electorale, discuţia trebuie să fie onestă şi să se refere la toată clasa politică. Candidaţii cheltuie zeci de milioane de euro. Această practică a finanţărilor duce la corupţie, cei care dau bani partidelor vor să îi recupereze din afaceri cu statul. Primul pas e să recunoaştem realitatea.

Trebuie schimbată legea, suntem la un moment zero, nimeni să nu mai repete greşelile ultimilor 26 de ani. Cât priveşte faptul că şi acest dosar pleacă de la un denunţ al dnei Topoliceanu, modul în care denunţătorii sunt trataţi azi de procurori, rămân liber şi cu banii furaţi, Pescariu, Florică... vedem incredibile delaţiuni şi mizeria morală.

Eu cred că între noi trebuie să rămână competiţie şi nu luptă, am încercat ca lider să fiu un om onest... Nu am fost cel mai bun ministru sau cel mai corect politician, dar am ales să spun adevărul. Nu am nimic de ascuns faţă de noile acuzaţii, pe care le resping categoric. Avem o obligaţie faţă de ţară, cu riscul de a deveni duşmanii sistemului: avem obligaţia să spunem că sistemul are interes să distrugă pe cine i se opune. Avem obligaţia să spunem oamenilor că slăbiciunile ne-au adus în situaţia riscantă ca ţara să fie condusă în mod ocult, mâine după ce se va termina cu noi va veni rândul lor.

 

UPDATE 13.42 Elena Udrea a ajuns la Parlament. Înainte de a intra în sala plenului, ea a avut un scurt dialog cu jurnaliştii, care au întrebat-o dacă are emoţii.

Elena Udrea: La ce experienţă am eu, nu mă mai sperie.

Reporter: Vă sperie că aţi putea ajunge în spatele gratiilor?

Elena Udrea: E greu să răspunzi, nu e un lucru pe care să ţi-l doreşti, dar după cum vedeţi rezist.

Reporter: Deputaţii vor fi mai indulgenţi?

Elena Udrea: Nu e vorba de indulgenţă... inculpaţii... ehm, colegii jurişti au fost logici, sunt în control judiciar... cum am devenit pericol în ultima lună? Nu am fost audiată, dacă DNA nu s-ar fi grăbit şi m-ar fi chemat, ar fi constatat că ştiu lucruri şi le voi spune. S-a trimis cererea în condiţiile în care întâi trebuie începută urmărirea penală, totul a fost făcut pe repede inainte

Reporter: V-a încurajat Traian Băsescu azi-dimineaţă?

Elena Udrea: (TACE) Mi-a urat să trec cu bine peste acest moment. Totul s-a derulat foarte repede, eu plecam spre parlament... E un deja-vu... aşa era şi în primăvară. Să se dea un vot, oricum cred că va trebui instituită procedura Elena Udrea... mă gândesc că e bine să o punem în statut.

Reporter: Mama v-a spus ceva?

Elena Udrea: Da... Ce poate să spună o mamă unui copil care se duce a treia oară să fie arestată preventiv?

 

"Miercuri, de la ora 13,00, începe dezbaterea cererilor ministrului Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul doamnei deputat Elena Udrea şi apoi cererea procurorului general privind reţinerea şi arestarea Elenei Udrea", a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici. 

El a adăugat că va fi vot secret cu bile pe raportul privind începerea urmăririi penale şi apoi un apel cu două voturi pentru reţinere şi pentru arestare.

Citeste si: Elena Udrea: Ştiu foarte multe despre oamenii din DNA şi SRI

Vinerea trecută, cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului Elena Udrea nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată în Comisia juridică. Deputaţii jurişti au aprobat doar cererea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea. 

Cererile au legătură cu noi fapte, a comunicat săptămâna trecută DNA.


DNA ceruse ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

DNA a dat publicităţii un comunicat de presă în care precizează că procurorii efectuează cercetare penală față de UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu privire la săvârșirea următoarelor infracţiuni:

-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei,
-spălare de bani în formă continuată,
-fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

A. Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului „Vila Săbărel" din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel" din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;

- L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului „Vila Săbărel", în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;

- Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);

- A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

- A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului „Vila Săbărel", al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.

- A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.

B. Cu privire la pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare – cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială

- În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

- Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

- În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.

Prin urmare,  în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru în Guvernul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei :

-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
-spălare de bani în formă continuată
-fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012)

2. Ministrului Justiției, pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, ministru în Guvernul României, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
-instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
-spălare de bani în formă continuată

Prezentele cereri intră sub incidența prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Constituției României, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviințarea reţinerii şi arestării preventive, beneficiază de prezumția de nevinovăție, mai precizează DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ