Ziarul Financiar s-a transformat într-o fițuică de împachetat salam politic

| 28 noi, 2014

Sunt unul dintre puținii care-și amintește de nu doar de perioada de glorie a publicației, ci și de lansarea acestuia. ”Ți-ai luat partea leului”, era acroșul campaniei. Azi, acele vorbe pot fi luate cel mult în derâdere.

În zdrăngănit de cătușe, căci polițiștii bucureșteni au demarat ancheta extinsă asupra afacerilor nu se știe cât de murdare ale Mediapro, publicațiile grupului patronat de Adrian Sârbu cad una după alta pradă celei mai compromițătoare propagande politice. Cine a urmărit de pildă apariția și ascensiunea agenției de presă Mediafax știe că dincolo de patronul cu dividendele, acolo și-au zidit tinerețea, ambiția și puterea de muncă o armată de profesioniști de toate vârstele. Efortul lor de o viață este compromis acum, prin joc politic. Va veni și o vreme când acești oameni, ajunși pe piața muncii, nu vor mai putea fi atât de mândri precum merită, pentru efortul lor susținut. Nu va mai fi o mândrie să-ți scrii în CV că te-ai spetit muncind la Mediafax... Sau la Ziarul Financiar, de pildă.

Citeşte şi: Mediafax Grup, deținut de Adrian Sârbu, a cerut intrarea în insolvență

Sunt unul dintre puținii care-și amintește de nu doar de perioada de glorie a publicației, ci și de lansarea acestuia. ”Ți-ai luat partea leului”, era acroșul campaniei. Azi, acele vorbe pot fi luate cel mult în derâdere. ”Zefe”, cum îl botezaseră cititorii, nu mai este publicația serioasă pe care o citeai ca să afli ce va fi și dacă va fi bine. Vedeți voi, să îngenunchezi o publicație de economie și finanțe în noroiul unei campanii electorale, să o pui să facă sluj și să înlocuiască analizele lucide cu lozinci pro sau contra, asta este ceva de neimaginat în acest domeniu. Este ca și cum într-o revistă de chirurgie, cititorii ar descoperi fata de la pagina 5, îmbrăcată sumar. Sigur, e tot carne, dar nu are a face nici cu bisturiul și nici cu jurământul lui Hippocrate.

Cam ce au putut gândi cititorii Ziarului Financiar când au găsit în cuprins cel mai patetic și neprincipial apel la dărâmarea guvernului? Nu este un text recitat cu intonații artistice de Ludovic Orban, în campanie, e chiar ”Zefe”. Mizeria politică ce nu-și are locul acolo este, cum altfel, cu autor colectiv. Patronul nu numai că-și distruge nepăsător ziarul, transformându-l fără să-i pese de consecințe în ceva ce nu a fost nicicând proiectat, gândit să fie, dar aruncă anatema și asupra întregului colectiv de ziariști care-i muncesc ”pe plantație”.

Până unde s-a ajuns? Remarcăm imediat, din titlul advertorialului politic ajuns nu se știe cum și de ce în publicația ce era odinioară un etalon al seriozității: Ne-am luat țara înapoi. Cum creșetem economia? Un titlu care nu este original decât, poate, pentru generația Facebook. Citind restul, realizăm scârbiți că infecția ar fi meritat cu prisosință titlul original: Tăiem porcul. Cum îl preparăm.

Citeşte şi: Reacţia lui Cristian Tudor Popescu legat de audierea sa în dosarul lui Sârbu: Mă aflu acasă, în papuci, răcit

În practica jurnalistică este considerată o aberație să închei un text citând începutul altui articol. Pentru că trăim vremuri atât de interesante, considerăm că o porcărie ca cea la care facem referire nu merită tratată altfel decât în registrul aberant-absurd:

”Prin votul din 16 noiembrie poporul a arătat că puterea îi aparţine, că a înţeles ce este democraţia şi că aşteaptă lideri puternici, cinstiţi şi competenţi, capabili să plănuiască şi să execute o strategie care să facă din România o ţara ca afară. Clasa politică este paralizată şi confuză. Cei care au câştigat nu înteleg de ce şi cum şi nici nu se arată dispuşi să îşi asume responsabilitatea guvernării. Cei care au pierdut fără să înţeleagă de ce cred că mai pot continua deşi şi-au pierdut legitimitatea...” (fragment din articolul publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2014)

Sic transit...
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 noi, 2014
Mirela Palada
jurnalista Sorina Matei scrie, intr-un articol de pe blogul sau, ca "potrivit mesajelor interne ale PSD, in participarile publice de astazi (vineri -n.r.) ale liderilor PSD - aparitii in emisiuni televizate sau participari la radio, precum si in comunicarea online pe retelele de socializare, toti membrii partidului trebuie sa se informeze de pe Romania TV, Economica.net si de pe siteul oficial al lui Victor Ponta.

O singura referire vizeaza si o informatie din revista Capital pe care PSD o prezinta sub titlul: "Romania e pe val! PIB-ul va creste in ritm accelerat".

Mesajele interne ale PSD cuprind astfel nu mai putin de doua referiri la informatiile de pe siteul televiziunii Romania TV controlata de Sebastian Ghita, una de pe siteul Victorponta.ro si una de pe siteul Economica.net, parte a grupului media controlat tot de Sebastian Ghita, scrie Sorina Matei, jurnalist B1 TV.

Informatia pe care reprezentantii PSD trebuie sa o prezinte publicului de pe portalul Economica.net face referire la o declaratie a ministrului delegat pentru IMM, Florin Nicolae Jianu.

Potrivit unei investigatii Rise Project, "ministrul Florin Jianu este implicat in reteaua de spalare de bani anchetata de procurorii DIICOT in dosarul Cosma- Pavaleanu". Jurnalistii Rise Project sustin ca "tehnocratul pretinde ca lucreaza la "crearea viitorului cadru economic european" si ca lupta impotriva evaziunii fiscale, dar fima lui este urmarita penal pentru spalare de bani si evaziune intr-un caz de crima organizata in care sunt implicati oameni - cheie din PSD, principalul partid de guvernamant".
28 noi, 2014
ferenczi ioan
misteaux.....
Marian Vanghelie, proaspat exclus din PSD, a declarat vineri ca presedintele executiv Liviu Dragnea "a crezut ca facem (n.r. PSD) ca la referendum si castigam". Vanghelie sustine ca la referendum ar fi fost vorba de o frauda la vot, atunci Liviu Dragnea a propus "sa facem (n.r. PSD) o suveica" a precizat Vanghelie.

"Ce a vrut Dragnea? - Sa facem o suveica ca la referendum sa castigam alegerile cu primarii. I-au bagat si pe primari in incurcaturi cu ametelile lor", a spus Vanghelie.
28 noi, 2014
cantautor
Mircea Goană i-a încurajat pe "PSD-diştii adevăraţi" să îşi ia partidul înapoi, partid confiscat de "frăţia banului Ghiţa-Ponta-Dragnea", din care el nu face parte. El şi-a exprimat convingerea că obstrucţionarea votului din diaspora a fost un plan deliberat a lui Ponta, deşi a fost sfătuit să facă secţii suplimentare de vot.
28 noi, 2014
MadameFlocea
Părerea unui om obişnuit
scrisoare deschisă celui pe care nu l-am votat
24 Nov 2014
Domnule Klaus Werner Iohannis,
a trecut deja o săptămână de la victoria dvs. în alegeri. Mai degrabă a celor care au știut să manevreze social media, dar, ca și în fotbal, marcator e considerat cel de care s-a lovit mingea înainte de a intra în poartă. Mă număr printre cei care nu v-au votat. Deși am copilărit în alt regim, cu nasul în cărți și fără facebook sau Iphone, știu că, fiind democrație, de acum trebuie să vă consider și președintele meu. Și trebuie să vă respect ca atare. Ceea ce, pe cuvânt, sunt dispus să fac, dacă mă și ajutați puțin. Eu am prostul obicei să consider că respectul se câștigă, nu se primește ca bonus la preluarea unei funcții.
De aceea, recunosc, am așteptat cu nerăbdare să-mi adresați măcar un cuvânt în toată această perioadă. Nu mie, personal, desigur, nu mă consider chiar atât de important, ci celor ca mine, ușor nemulțumiți că au scăpat și de această dată de ciuma roșie. Vă întrebați ce ne-ați fi putut spune? De exemplu, ne-ați fi putut mulțumi că am fost buni cetățeni și, ieșind la vot, i-am și acceptat cu decență rezultatul, chiar dacă politica românească nu prea merită asta. Ați fi putut dezavua, măcar formal, toată campania desfășurată pe internet mai mult, culmea, nu împotriva contracandidatului dvs., ci a celor care-l votează. Știu, nu a fost responsabilitatea dvs., dar ea a fost făcută în numele dvs., pentru dvs. Și urmările ei își vor pune amprenta (cel puțin) pe debutul mandatului dvs. Poate nu strica să-mi spuneți că nu credeți că sunt un asistat analfabet, sau că mama mea nu este o pensionară stupidă fără dinți și educație, așa cum clamează autorii ”revoluției” al cărei direct beneficiar ați fost. Mi-aș fi dorit să vă delimitați de jubilația meschină a unora dintre suporterii dvs. care, în mici
28 noi, 2014
Paula Aparaschivei
noua nu ne place salamul....preferam carnea
Marian Vanghelie a fost, joi seara, invitatul lui Rares Bogdan la "Jocuri de Putere" de pe Realitatea TV. Vanghelie a declansat un atac dur la adresa liderului PSD Victor Ponta despre care spune ca "minte cum respira" si-i "tinea pe toti din partid in frau" deoarece credeau ca iese presedinte si-i ameninta ca au probleme penale.

Fostul pesedist spune ca Dragnea a justificat esecul alegerilor dand vina pe americani si pe forte supranaturale. Declaratia ne aminteste de precedentele alegeri prezidentiale cand esecul era justificat "prin flacara violet si parapsihologul Aliodor Manolea".

Vanghelie sustine ca stanga nu exista in Romania cu Victor Ponta, crede ca acesta va pierde categoric la Congres in fata oricarui contracandidat, iar "strada il va da afara" de la Guvern pana de Pasti. Primarul sectorului 5 a atacat si UNPR-ul si pe ministrul Gabriel Oprea sustinand ca oamenii sunt racolati cu forta in acest partid si amenintati.

"Trebuia oprita mascarada asta cu amnistia si gratierea. Legea a fost facuta special pentru Sebastian Ghita. Eu ii inteleg frica lui Sebi Ghita. El e cu proces pe rol chiar acum, procesul dureaza de 10 ani si in curand va fi finalizat", a punctat Vanghelie.

Declaratii Vanghelie:

Din categoria "flacara violet": Vanghelie: Dragnea da vina pe americani pentru infrangerea din alegeri.

Mircea Geoana: Au fost discutii despre Facebook, ca a fost o forta supranaturala care l-a impiedicat pe Ponta sa castige alegerile
Declaratia ne aminteste de precedentele alegeri prezidentiale cand esecul era justificat "prin flacara violet si parapsihologul Aliodor Manolea".

In sedinta se tacea de frica. Se credea ca o sa iasa presedinte. Erau multi cu probleme penale si se temeau
Disputa cu Crin Antonescu l-a tras mult in jos
Pe Ponta il batea si Dan Diaconescu in alegeri daca nu era premier

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ