Zonele defavorizate, prioritate zero pentru Guvern

| 15 aug, 2014

Ca urmare a preocupării Guvernului pentru stimularea unor investiții în zonele defavorizate, primul-ministru Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea au efectuat o vizită în județul Botoșani unde au semnat contractele pentru mai multe contracte de finanțare.

Cu ocazia vizitei în nordul Moldovei, premierul a inaugurat DN 29 ce leagă Suceava de Botoșani și a anunțat demararea lucrărilor la șoselele care leagă municipiul Botoșani de Iași și de Târgul Frumos. Prin modernizarea acestor drumuri, Botoșaniul nu va mai fi izolat, creându-se astfel premisele ca între acest județ și regiunile mai dezvoltate ale țării să nu mai existe decalaje mari. Împreună cu măsurile guvernului de stimulare a economiei, modernizarea infrastructurii rutiere din Regiunea de Nord-Est va contribui la atragerea unor investitori străini care să creeze noi locuri de muncă și să aducă prosperitate într-una din regiunile cele mai sărace din Europa.

Investițiile în zona de nord-est a țării nu includ doar infrastructura rutieră, Guvernul a alocat deja bani pentru modernizarea aeroportului din Suceava pentru ca acesta să fie la standarde europene și să aducă cât mai mulți turiști la mănăstirile din Bucovina. În cadrul aceleiași vizite  premierul a semnat contractele de finanțare pentru 31 de proiecte care vizează modernizare unor drumuri locale, realizarea de trotuare și construcția de canalizări.

Seria de proiecte derulată într-unul dintre cele mai sărace județe din țară este edificatoare pentru viziunea guvernului condus de Victor Ponta prin care se vizează dezvoltarea unitară a țării, prin efectuarea unor investiții în zonele defavorizate să recupereze decalajele pe care le au față de regiunile dezvoltate ale țării. În acest sens, pe lângă realizarea unor investiții în infrastructură, Guvernul a vizat și protejarea categoriilor sociale vulnerabile prin majorarea veniturilor sau acordarea unor ajutoare. Una din măsurile ce au contribuit la creșterea nivelului de trai al persoanelor vulnerabile îl constituie creșterea salariului minim pe economie. Dacă în luna mai a anului 2012, în momentul în care Victor Ponta a preluat mandatul de premier, venitul minim era de 700 de lei, în luna iulie a acestui an acesta a ajuns la 900 de lei. Astfel, în numai doi ani și trei luni de guvernare, salariul minim a crescut cu peste 30%.

Pe lângă acordarea unor ajutoare sau majorarea salariului minim pe economie, guvernul a implementat și o serie de măsuri care au vizat stimularea creării de noi locuri de muncă sau creșterea investițiilor străine. Astfel, începând cu 1 iulie, companiile beneficiază de neimpozitarea profitului reinvestit ceea ce va stimula apariția unor noi investiții, inclusiv în zonele defavorizate. Totodată, pentru crearea de noi locuri de muncă care să aducă prosperitatea în familiile defavorizate, guvernul a inițiat programe precum „Subvenţii pentru 20 de joburi“ sau ”Locuri de muncă subvenţionate“. Prin intermediul acestor programe, guvernul acoperă cheltuielile salariale ale noilor angajați și creează zeci de mii de noi locuri de muncă. Ca urmare a interesului acordat de executiv pentru scăderea șomajului, numărul total de angajaţi cu contracte de muncă asiguraţi la sistemul public de pensii a ajuns la 5,12 milioane de persoane la finalul primului trimestru al acestui an, în creştere cu peste 190.000 de persoane faţă de perioada similară a anului trecut şi cu aproape 400.000 mai mult faţă de perioada guvernării portocalii.

Toate aceste acțiuni arată pragmatismul și hotărârea de care dă dovadă guvernul în înlăturarea diferențelor dintre regiuni și creșterea nivelului de trai ale categoriilor sociale vulnerabile care au fost neglijate în anii guvernărilor de dreapta. Strategia Guvernului în privința eliminării sărăciei și a decalajelor dintre zonele subdezvoltate și cele dezvoltate își arată deja roadele prin performanțele economice înregistrate în cei doi ani de guvernare. Astfel, actuala coaliție reușește să implementeze măsurile de stânga pe care și le-a asumat în fața românilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ