ADEVĂRUL crud fără ocolişuri. Zece SEMNE că suntem în pragul celui de-al TREILEA RĂZBOI MONDIAL

| 07 mai, 2014

În contextul conflictului geopolitic recent din Europa de Est, au răsărit fel de fel de profeţii şi previziuni despre un Al Treilea Război Mondial iar oamenii au început să se teamă că Marele Război va izbucni. Să afirmi că Al Treilea Razboi Mondial s-ar întrezări la orizont este la fel de bezmetic cum l-ai accepta, însă în lume se contureaza niste indicii stranii care îi infricoşează pe oameni şi îi duc cu gândul la o nouă confruntare globală.

In prezent exista 10 semne care denota ca ne-am afla in preajma celui de-al Treilea Razboi Mondial, potrivit Listverse care a publicat un articol de Andrew Handley:

10. O invazie neasteptata

Pe 27 februarie 2014 , au fost ocupate aeroporturile din Crimeea . Aproximativ 6.000 de militari rusi au preluat fortat si controlul operațional al unor baze militare, centre de comunicatii, cladiri administrative, etc. Interventia trupelor ruse este doar cel mai recent episod in evenimentele tumultoase din ultimele saptamani din Ucraina. In timp ce presedintele Ianukovici este detestat de majoritatea ucrainenilor si a devenit fugar, acesta a fost primit in Rusia, unde este considerat presedinte legitim al Ucrainei.

Nou alesul prim-ministru al Crimeei invadate de rusi, Sergey Aksyonov, declara ca se supune lui Ianukovici, iar Parlamentul peninsulei decide pe 6 martie unirea cu Rusia.

9. Conflictul din Ucraina, la temperatura fierberii

Revolte si confruntari au loc peste tot in Ucraina. Dupa Kiev, unde in ciocnirile dintre pro-europeni si pro-rusi si-au pierdut vietile aproape 100 de oameni, conflictele au cuprins nu numai Crimeea, ci si partea de est, unde locuiesc multi rusi si adepti ai presedintelui rus Putin. O harta arata destul de clar cum erau pozitionate aliantele politice din Ucraina dupa alegerile din 2010. Cu albastru sunt colorate zonele ce l-au sprijinit pe Victor Ianukovici, iar zonele violet – pe Iulia Timoșenko . Kharkiv și Donetsk sunt ponuntat albastre, și reprezintă două orașe mari din Ucraina , cu o puternică infrastructură industriala – și ambele au un trecut legat de Rusia . Aici se afla o populatie nationalista, aservita Rusiei.

8. Licenta Rusiei pentru agresiune

Deși ONU , NATO și SUA sunt cuprinse de alerta maxima, invazia din Crimeea nu este un act de agresiune împotriva întregii lumi . Este o mișcare pentru a acapara si a face o parte din Ucraina decisiv rusa – atât cultural, cat și politic . Inițial, Obama a avertizat că aceasta invazie ruseasca va avea ”costuri” . Insa el nu se va juca in ruleta ruseasca nucleara. Problema nu este că America și ONU nu vor începe sa bombardeze Rusia , problema este că Putin știe că ei nu vor face asta.

Putin este omul care a spus odată că căderea Uniunii Sovietice a fost ” cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20″. În 2008 , când Vladimir Putin era încă prim-ministru , Rusia și Georgia au intrat intr-un conflict de cinci zile , care a culminat cu bombardamente rusesti asupra capitalei Georgiei . Grupuri umaniste din întreaga lume au strigat , guvernele au emis avertismente pentru ca Rusia să se retragă , dar nimeni nu a miscat un deget efectiv ca sa opreasca agresiunea. In final, Rusia a plecat multumita acasa, declarand că Georgia a fost ” suficient pedepsita . ”

De fiecare dată când se întâmplă asa ceva , Rusia devine tot mai sigura ca avertismentele ce vin din restul lumii sunt doar vorbe goale. Situația din Ucraina nu poate fi scanteia ce va aprinde focul celui de al treilea război mondial , dar este un semn ca o tara devine supraputere, avand o licenta gratuita sa faca ce doreste.

7. Disputa Insulelor Senkaku

Rusia nu este singura țară care ne trimite cu gandul la al treilea război mondial . Exista pericol de escaladare intre China si Japonia, care revendica un grup de roci cunoscute sub numele de insulele Senkaku , care sunt situate în Marea Chinei de Est . Problema este că atât China, cat și Japonia, pretind că insulele le aparțin , deoarece cel care controleaza insulele, controlează , de asemenea, căile navigabile , apele de pescuit , precum și alt potential economic existent in aceasta zona.

6. Un al treilea razboi chino-japonez mocneste

China nu este un vecin foarte agreabil. În noiembrie 2013, a uimit lumea prin declaratia ca numai ea va controla o asa nmita zona de aparare aeriana în Marea Chinei de Est, inclusiv doborand avioanele . Problema e ca si Japonia, dar si Taiwan și Coreea de Sud au avut initial pretentii de aceeasi natura ca si China. Insulele Senkaku ar fi nimerit în interiorul spațiului aerian ” nou-dobândit ” de chinezi , si acum Japonia trebuie eliminata din joc. Asadar, tensiunile cresc in aceasta regiune a lumii s i , spre deosebire de primele două războaie chino – japoneze , acest conflict ar putea implica alte țări din regiune. Coreea de Sud si-a extins în liniște propriul spațiu aerian , iar China și Japonia s-au inarmat agresiv în ultimii ani , astfel incat această dispută teritorială are potențialul de a exploda .

5. America are obligatia de a apara statele din Pacificul de Sud

Al doilea razboi mondial a devenit mondial atunci cand SUA s-au implicat. Spre deosebire de comportamentul fata de Rusia in legatura cu invazia din Ucraina, Casa Albă a declarat fără ezitare că va sprijini Japonia împotriva oricăror acte de agresiune din partea Chinei. Cu aproximativ 50 la sută din forța sa navala care stationeaza in Pacific, SUA va fi , de asemenea, în stare sa ajute Filipine dacă China va continua presiunile in sud. Aceasta este inca o tara afectată de schimbările spațiului aerian , iar SUA sunt obligate prin lege sa protejeze Filipinele in baza Tratatului reciproc de Aparare din 1951 . Filipine detine insule disputate în cadrul noului spațiul aerian al Chinei în Marea Chinei de Sud ( la fel cum Japonia pretinde să dețină insulele Senkaku).

4. Aliante imposibile

Dar , daca sa ne gandim - ce legatura au problemele ce tin de Rusia cu cele ce tin de China?

Sa ne amintim: Germania și URSS au intrat în al doilea război mondial , cu un pact de neagresiune , care a durat doi ani până când Hitler l-a incalcat. Exista si acum similitudini.

China și Ucraina au semnat un pact de securitate nucleară în decembrie 2013. Condițiile: China nu va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei , iar în cazul în care Ucraina este atacata vreodată, China va oferi Ucrainei garanții de securitate . De ce i-ar fi trebuit Chinei un astfel de pact cu o țară aflata la 5,800 km ( 3,600 km ) departare? Și, mai important , fata de care Guvern al Ucrainei isi va onora China angajamentul?

In ultimele două luni am văzut ca controlul politic asupra Ucrainei s-a schimbat si este de presupus că implicarea Chinei va depinde de politica lui Ianukovici , care este incontestabil pro-rusa . Ianukovici este cel care a semnat pactul. In acelasi timp, China declara ca relația ei cu Rusia este mai buna decât oricând . In aceste conditii s-ar putea cimenta o alianta a Rusiei si Chinei impotriva Occidentului care sprijina Ucraina. A fost speculat că Rusia speră să atragă un atac de Vest spre Ucraina , astfel încât intrarea Chinei de a sprijini Ucraina va cimenta alianța dintre China și Rusia . Această idee pare a fi inca o teorie a conspiratiei. Dar, tinand seama de acordul recent cu Rusia privind 270 miliarde dolari pentru aprovizionarea cu petrol a Chinei si faptul ca majoritatea conductelor trec pe teritoriul Ucrainei, China ar dori să-si protejeze propriile interese. Oricum , dușmanul dusmanului este întotdeauna un prieten, iar relațiile americano-ruse sunt la pamant.

3. Situatie exploziva in Iran

În timp ce tensiunea crește pe frontul din Europa de Est și Asia de Sud-Est este prinsă într-o dispută teritorială exploziva , zvonurile de război sunt , de asemenea, pe ordinea zilei , în Orientul Mijlociu , în special , in Iran . Dar este Iranul o amenințare reală?

În ianuarie 2014, Iranul a trimis o flotă de nave în apele naționale față de SUA Senatul american a decis că dacă nu se iau măsuri militare , dezvoltarea nucleară a Iranului va continua necontrolat.

Un alt pericol ar fi trupele paramilitare , Iranul afirmă că are 13,6 milioane de oameni care pot ridica arma la momentul potrivit . Dar nici asta nu este cel mai important, pentru ca un razboi modern presupune utilizarea armamentului corespunzator, iar fortele aeriene constituie 30.000 de oameni , câteva sute de avioane , împreună cu rachete de croazieră , care pot lovi bazele americane din Golf . Dar cel mai important e ca in legatura cu problemele legate de Rusia si de faptul ca aceasta tara nu mai e de ajutor in aceasta regiune, resursele externe si atentia Occidentului fata de Iran, Siria și alte țări din Orientul Mijlociu se diminueaza.

2. Coreea de Nord - o zona salbatica

Coreea de Nord pare sa fie retrogradata pe planul doi in discutiile dintre puterile mondial. Corea este, desigur, potentil periculoasa dar e soiul de pericol cand un bufon inarmat si neluat in seama, te poate ataca cu cutitul momentul in care te intorci de la el cu spatele. Coreea de Nord încă trage rachete în direcția Coreii de Sud fara nici un motiv. Cea mai recenta lansare a fost pe 2 martie 2014 . Cu o raza de bataie de aproximativ 500 km ( 300 km ) , rachetele nu vor ajunge departe – doar , să zicem , in Japonia . Sau China . Sau Coreea de Sud , sau Rusia . Și, din moment ce acestea sunt amplasate chiar în centrul a trei dintre cele mai mari amenințări la adresa păcii în acest moment , acestea ar putea – intenționat sau nu , sa se implice in calmarea Coreii de Nord mai mult decat si-ar fi dorit. Cel mai înfricoșător din toate este faptul ca Coreea de Nord isi construieste un arsenal nuclear . Este puțin probabil că va utiliza candva acest arsenal. Insa sa creeze in jur haos si pericole reale – ar putea.

1.Recesiunea globala

Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial au fost foarte diferite, dar au avut o asemănare izbitoare . Înainte de fiecare război , recesiunea economica a lovit mai multe țări implicate .

Al doilea război mondial a ajutat mai multe dintre economiile lumii sa se refaca de la Marea Depresiune , iar primul război mondial a ajutat SUA sa recupereze o recesiune de doi ani , care a micsorat comerțul cu 20 la sută . Corelația nu implică cauzalitate, dar …

In 1933 , in Japonia a fost devalorizata moneda, ceea ce a dus la creșterea exporturilor și o creștere economica. Japonezii au pompat banii în plus în arme și muniții , care le-au dat mai apoi un avantaj militar în anii de război . Economia Germaniei , pe de altă parte , s-a prăbușit în întregime , ceea ce a făcut partidele nazist și comunist sa actioneze similar câștigand sprijin copleșitor în rândul populației.

Vedem azi unele asemănări. În timp ce analiștii prezic un alt dezastru economic pentru țările occidentale , țări precum Iran și Rusia fac front comun cautand cum sa-si stimuleze economiile lor . Printre alte efecte , aceasta ar putea duce la o a doua unitate a centralei nucleare a Iranului. Cheltuielile interne masive ale Germaniei în 1930 au scos-o din Depresiune mai repede fata de America si restul Europei .

Și actuala recesiune globală a lovit Rusia mai puțin fata de restul lumii occidentale , în parte datorită exporturilor sale in marime de un sfert din gazele naturale folosite de către întregul continent european.

Și apoi mai e China. Guvernul Statelor Unite are aproape 17 de trilioane de dolari datorii , iar China detine sapte la suta din aceasta suma sau aproximativ 1, 19 trilioane dolari . China a devansat Japonia in anul trecut si a devenit a doua cea mai mare economie din lume . In cazul în care continuă să crească în acest ritm, PIB-ul său se va egala cu cel al Americii in aproximativ opt ani . Riscul consta in faptul ca China ar putea decide sa renunte la datoria SUA . China ar avea o pierdere financiară , dar ar putea fi o lovitură devastatoare pentru economiiile unei mari parti a lumii, deoarece dolarul american este ținut în rezervă de către cele mai multe guverne.

În cazul în care China și SUA se ciocnesc in Marea Chinei de Sud , SUA si-ar putea eradica datoria și pompa veniturile suplimentare în cheltuieli. Exact acelasi flux monetar militar a avut loc în al doilea război mondial . De data asta, insa, armele sunt mai mari.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ