Al Jazeera: Moldova, prinsă între Rusia și UE

| 06 mai, 2014

Guvernul Republicii Moldova și-ar dori relații mai strânse cu UE, totuși mulți cetățeni simt că această politică ar dăuna legăturilor strânse cu Rusia, scrie Al Jazeera, citată de unimedia.info.

„S-au împlinit cinci ani de când s-a început această psihoză a „euro-fericirii” - integrarea în Uniunea Europeană”, declară preşedintele asociaţiei „Pro Ortodoxia”, Ghenadie Valuţa, pentru Al Jazeera. Potrivit acestuia „după ce Rusia a început să se apropie prin Transnistria și Găgăuzia, UE a început să ofere Republicii Moldova de toate, precum o soție care a aflat că soțul ei vrea să o părăsească pentru alta”.

Mulți moldoveni, care au discutat cu Al Jazeera, rămân convinși că țara lor nu este pregătită pentru semnarea Acordului din cauza corupției pe scară largă. Omul de afaceri devenit politician, Renato Usatîi, susține că UE dorește să înece țara în datorii, ca în cele din urmă să fie nevoită să se reunească cu vecina mai avansată economic, România, astfel restabilind ordinea geopolitic în regiune din perioada pre-sovietică.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc a declarat pentru Al Jazeera că neîncrederea este cauzată de dezinformare. „Procesul de negocieri s-a derulat atât de repede încât a existat o lipsă de comunicare între autoritățile centrale și cele locale, întreprinderi și cetățenii de rând. La această etapă lucrăm asupra informării populației, astfel unele mituri despre Acordul de asociere deja au dispărut”, a declarant Octavian Calmîc.

„Implementarea legislației europene înseamnă noi oportunități, o mai bună calitate a produselor pe piața noastră internă, o infrastructură mai bună pentru expertizarea acestor produse, deoarece în acest moment nu avem suficiente laboratoare - îndeosebi pentru verificarea calității produselor alimentare”, a mai spus viceministrul Economiei.

Calmîc susține că Guvernul își propune să transforme țara într-un producător de bunuri care ar exporta pe ambele piețe, de Vest și de Est, declarând că Moldova și-ar dori să mențină legături strânse cu CSI.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ