Ambasadorul SUA la Chișinău face apel la reforme și un guvern stabil în Republica Moldova

| 30 dec, 15:38

Republica Moldova are nevoie de o clasă politică și de un guvern funcțional care să reacționeze la necesitățile populației, a declarat într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, subliniind necesitatea continuării reformelor, pe fondul instabilității guvernamentale existente, relatează miercuri portalul IPN.md.

James Pettit a menționat că este evident costul pe care îl plătește populația astăzi pentru lipsa reformelor care trebuiau implementate deja în Republica Moldova.

"Republica Moldova este considerată, din păcate, cea mai săracă țară din Europa, (...) în timp ce alte foste republici sovietice se descurcă foarte bine și deja sunt în Uniunea Europeană. Neimplementarea reformelor va duce la continuarea corupției masive, a furturilor masive, fapt ce nu va permite dezvoltarea economică a Moldovei și astfel va face imposibilă atragerea investițiilor atât din exterior, cât și din interior', a subliniat ambasadorul american.

"Nu-mi pot explica de ce guvernele care au fost la putere numai anul acesta nu au reușit să implementeze reformele de bază și anume reforma în sectorul financiar pentru a preveni repetarea furtului bancar, eliminarea efectivă a corupției și a oportunităților pentru favorizarea corupției, precum și avansarea în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE', a mai spus diplomatul american.

Un guvern, a spus el, trebuie să lucreze pentru popor, nu pentru îmbogățirea celor care fac parte din el.

În opinia ambasadorului american, soluțiile pentru dezvoltarea Republicii Moldova trebuie să vină din interior. Potrivit lui, partenerii internaționali pot ajuta Chișinăul în aplicarea reformelor, dar dorința pentru aceasta trebuie să vină din partea populației și să se reflecte în ceea ce face guvernul pentru popor.

Indiferent de evoluțiile de pe scena politică de la Chișinău, SUA își vor continua programele de asistență și vor face tot posibilul pentru a ajuta Republica Moldova să reușească, a subliniat James Pettit.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ