Avertismentul ministrului italian de externe: Criza imigranților riscă să sfâșie sufletul Uniunii Europene

| 24 aug, 09:16

Agravarea crizei imigrației amenință să sfâșie sufletul Uniunii Europene, este de părere ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, alarmat în legătură cu o posibilă punere în chestiune a acordurilor Schengen, relatează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Într-un interviu publicat în cotidianul Il Messagerro, Gentiloni a afirmat că scene haotice precum cele de vineri și sâmbătă de la frontiera dintre Grecia și Macedonia reprezintă o reală amenințare pentru libera circulație a persoanelor în blocul comunitar.

La frontiera greco-macedoneană s-a înregistrat un aflux de mii de persoane, care în cele din urmă au reușit să pătrundă în Macedonia, iar pe Marea Mediterană circa 3.000 de persoane au fost salvate în cadrul unei vaste operațiuni.

Citeşte şi: Stare de urgență în Macedonia din cauza valului de refugiați

Timp de mai multe săptămâni, Macedonia a tolerat intrarea masivă pe teritoriul său a imigranților veniți din Grecia, dar guvernul de la Skopje a decretat joi stare de urgență și a trimis în zonă forțe de poliție și armata pentru a stăvili afluxul de străini.

Europa riscă să arate ce este ''cel mai rău în ea însăși'' în materie de imigrație, a avertizat Gentiloni: ''egoism, luări hazardate de decizii și dispute între statele membre''.

''Sunt foarte neliniștit. Astăzi, tocmai în această chestiune (privind imigrația), Europa fie își va redescoperi sufletul, fie și-l va pierde într-adevăr'', a spus ministrul italian, făcând apel la partenerii europeni să înceapă să găsească o soluție comună la criza imigrației.

Alternativa, a avertizat Gentiloni, ar fi prăbușirea acordurilor Schengen ce permit libera circulație într-o mare parte a Europei continentale.

''Ceea ce este în pericol este unul dintre pilonii de bază ai Uniunii Europene: libera circulație a persoanelor'', a insistat Gentiloni. ''De pe coasta italiană până în Kos (Grecia), din Macedonia până în Ungaria și Calais (Franța), tensiunile cresc și, cu timpul, ar putea pune Schengen în chestiune'', a adăugat el.

Citeşte şi: Criza imigranților: Ministrul german de Interne: Am putea suspenda acordul de liberă circulaţie

''Vă puteți imagina o Uniune fără Schengen ? O întoarcere la fostele frontiere ?'', s-a întrebat ministrul italian. ''Imigranții nu sosesc în Grecia, în Italia sau în Ungaria. Ei sosesc în Europa. Iată de ce regulile de primire trebuie să fie 'europenizate' '', a estimat Gentiloni.

AFP amintește că vicecancelarul german Sigmar Gabriel și ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au făcut și ei apel la o politică privind dreptul de azil în UE unificată și întărită, precum și la o justă repartizare a refugiaților între țări.

Împreună cu Grecia, Italia este una dintre cele mai expuse țări la afluxul masiv de imigranți. Peste 104.000 de imigranți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud au ajuns în porturile Italiei meridionale de la începutul acestui an după ce au fost salvați pe Marea Mediterană.

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ