Băsescu se duce să se bată în mocirlă și-i place

| 16 mai, 2014

Și-atunci, Traian Băsescu i-a răspuns la nivel golănesc, aruncând cu sticle și pahare, făcând țăndări orice simbol de reprezentant al nostru sau a ceea ce ar trebui să reprezinte un șef de stat. A dat dușcă și-a trântit paharul de asfalt, așteptând să vadă dacă celălalt duce mai mult.

A trecut ceva timp de când Traian Băsescu l-a făcut bețiv și prieten cu sticla de vodcă pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. N-am reacționat cu viteza unui jurnalist la declarațiile președintelui, adică pe loc, și mă bucur că n-am făcut-o. Între cei doi a avut loc chiar un dialog intermediat de internet și presărat cu reproșurile unor mahmuri care nu prea-și mai aduc aminte ce-au făcut aseară: „Ba tu erai mai beat”.

A doua zi, Traian Băsescu și-a pus cămașă curată și cravata de președinte și ne-a explicat din redacțiile mai multor ziare și posturi TV că, din moment ce declarațiile lui Rogozin („El a-nceput, domnu ofițer, nu io”) n-au fost oficiale, nici el nu a răspuns la nivel oficial. Și-atunci, Traian Băsescu i-a răspuns la nivel golănesc, aruncând cu sticle și pahare, făcând țăndări orice simbol de reprezentant al nostru sau a ceea ce ar trebui să reprezinte un șef de stat. A dat dușcă și-a trântit paharul de asfalt, așteptând să vadă dacă celălalt duce mai mult.

Deloc întâmplător, toleranța rusească la astfel de discuții e mai mare. Înfierbântat de schimbul de pahare cu Băsescu, Rogozin s-a dat și la americani și i-a amenințat că peste câțiva ani o să-și ia jucăriile de pe Stația Spațială Internațională și-o să plece. Și-o să-i lase pe yankei cu ochii-n soare, că-n spațiu n-or să mai pupe (momentan, SUA nu mai deține navete spațiale cu care să poată ajunge pe ISS și apelează, contracost, la navetele rusești Soiuz). Înveselit de perspectiva asta, Rogozin a glumit gros că America poate să-și ia o trambulină ca să-și trimită astronauții în spațiu.

M-am uitat să văd ce răspunde președintele Obama la așa atac. Nimic. N-o fi aflat? Noi știm de la președintele nostru că declarațiile astea la nivel înalt, mai ales cele belicoase, se află imediat în toate cancelariile. Și-atunci? Și-atunci să n-o mai lungim. Singura reacție la „amenințarea” lui Rogozin a venit de la NASA, agenția spațială americană fiind direct vizată de remarcile vicepremierului rus. NASA a emis un comunicat sec, fără sare și piper, în care a precizat că programul comun convenit cu rușii continuă pe baza acordului semnat între cele două țări și că NASA nu a primit „nicio notificare oficială de la Guvernul Rusiei” privind eventuale schimbări în cooperarea lor spațială.

Adică exact ce aș fi vrut să aud de la președintele nostru sau de la Ministerul de Externe, un mesaj care să mă liniștească pe mine, nu să-l întărâte mai tare pe Rogozin.

Mi-aduc aminte că pe vremuri Traian Băsescu avea replici diplomatice mai inspirate, când, provocat tot de ruși, le răspundea: „Aţi stat la noi în ţară treizeci de ani şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat” sau „România nu are nici un fel de experienţă în anexarea altor state”.

Acum se scuză că, dacă e provocat în mocirlă, coboară în mocirlă și se bate acolo. După cât de repede coboară, fără să-și dea jos măcar cămașa, îmi lasă impresia că-i și place.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ