Băsescu: Susţinem trimiterea de tehnică militară necesară ca armata ucraineană să nu devină carne de tun

| 30 aug, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că va susţine în Consiliul European ca statele UE şi NATO să pună la dispoziţia Ucrainei tehnică militară, astfel încât armata din această ţară să nu devină 'carne de tun'.

'Soluţiile pe care le vom susţine (n.r. în Consiliul European): statele membre UE şi NATO să pună la dispoziţia armatei ucrainene tehnică militară necesară pentru a nu face din armata ucraineană carne de tun, pentru a da şansa reechilibrării raportului de forţe', a spus şeful statului, pe Aeroportul 'Henri Coandă', înainte de plecarea la Bruxelles.

El a reiterat că România va susţine şi înăsprirea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse în domeniile financiar-bancar, energie şi tehnologie.

Şeful statului a arătat că la Consiliul European se vor discuta două puncte extrem de importante: Ucraina şi conducerea Consiliului European.

Preşedintele Băsescu a susţinut că este important faptul că la reuniune va participa Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, care va da informaţiile la zi cu privire la evoluţiile din estul Ucrainei.

Potrivit acestuia, în Ucraina au loc infiltrări de militari ruşi.

'În baza analizelor pe care le avem, punctul de vedere pe care îl voi exprima va fi următorul: în primul rând, faptul că în ultimele zece zile este o puternică escaladare a transferului de tehnică militară de vârf, inclusiv armament greu din Federaţia Rusă către separatişti. Al doilea element de analiză este că în acelaşi timp se produce o escaladare a participării specialiştilor în operarea tehnicii de luptă şi a unor ofiţeri care să conducă operaţiunile separatiştilor din Federaţia Rusă către Ucraina în favoarea separatiştilor. În acelaşi timp, punctul nostru de vedere este că au loc infiltrări relativ importante de militari ai Federaţiei Ruse care nu sunt angajaţi în confruntarea cu armata ucraineană. Aş spune că principala ţintă a militarilor ruşi a fost localitatea Novoazovsk. Nu este vorba de o invazie, în analiza noastră. (...) În analiza noastră, care nu susţinem că este perfectă, au loc infiltrări de militari ruşi, care nu sunt implicaţi în ciocnirile cu armata ucraineană', a explicat şeful statului.

El a mai spus că echilibrul de forţe s-a schimbat în favoarea separatiştilor, context în care există riscul ca armata ucraineană să nu-şi poată îndeplini misiunea de a lua sub control zonele Lugansk şi Doneţk.

Preşedintele Traian Băsescu participă sâmbătă la reuniunea extraordinară a Consiliului European, cât şi la Summitul PPE.

 

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 aug, 2014
dragon
Nu e bine !
Nu e bine domnule presedinte...Nu e bine!
Lasati pe altcineva sa faca asemenea declaratii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ