Casa Regală a Spaniei, pe marginea prăpastiei

| 09 ian, 2014

Spania reprezintă în acest moment una din cele mai complicate arene politice din Europa. Dincolo de clivajele între adepţii monarhiei şi cei ai republicii, există multiple probleme etnice.

Conform unui sondaj recent publicat de cotidianul madrilen El Mundo, popularitatea regelui Juan Carlos se află la un minim istoric absolut, două treimi dintre spanioli spunând că Majestatea Sa ar trebui să abdice. Cercetarea, realizată la finalul lui 2013, an pe care cei de la El Mundo l-au clasificat ca “cel de-al treilea an oribil” pentru coroană, demonstrează cât de rău este privit actualul monarh spaniol, care în primele luni ale lui 2012 se bucura de sprijinul a aproape 80% din populaţie.

Astfel, se pare că legătura dintre casa princiară de Burbon şi poporul spaniol este din ce în ce mai slabă. Desigur, această dinamică a dat apă la moară glasurilor care susţin că Spania trebuie să devină republică, deşi opinia majoritară a populaţiei rămâne aceea că Juan Carlos trebuie să abdice în favoarea moştenitorul coroanei, prinţului Felipe. Monarhul, aflat pe tron de aproape 40 de ani, a supervizat democratizarea Spaniei după anii dictaturii generalului Francisco Franco, dar în ultima vreme, atât Majestatea sa cât şi membrii familiei regale s-au văzut implicaţi în mai multe scandaluri publice.

În primul rând, spaniolii s-au declarat sătui de cazul de corupţie în care ar fi implicată Infanta Cristina şi soţul ei, ginerele regelui fiind acuzat de delapidare a fondurilor publice şi de spălare de bani. Fiica cea mică a lui Juan Carlos va da pe 8 martie o declaraţie în legătură cu aceste acuzaţii în faţa unui judecător din Palma de Mallorca, o premieră în ceea ce priveşte un membru al familiei regale. Acuzaţii oficiale pe numele prinţesei ar putea urma ulterior.

Însă nici regele nu a fost ocolit de critici, după ce în 2012 s-a aflat că Juan Carlos ar fi participat la un safari extravagant în Botswana. Deşi purtătorii săi de cuvânt au precizat că expediţia nu a fost plătită din buzunarele spaniolilor, regele participând la invitaţia lui Mohamed Eyad Kayali, un om de afaceri de origine siriană, stânga republicană nu a ratat momentul. Astfel, politicieni precum Cayo Lara Moya sau Tomas Gomez au criticat expediţia ca un gest extrem de nepotrivit în contextul crizei economice extrem de grave în care se găsea ţara.

Spania reprezintă în acest moment una din cele mai complicate arene politice din Europa. Dincolo de clivajele între adepţii monarhiei şi cei ai republicii, există multiple probleme etnice. Bascii încă doresc un stat al lor, în timp ce în Catalonia s-a ajuns la un consens între partidele separatiste ce intră în componenţa Parlamentului local pentru organizarea, în noiembrie 2014, a unui referendum în legătură cu declararea independenţei regiunii faţă de Spania. Criza economică, din ce în ce mai gravă, nu a făcut decât să complice şi mai mult situaţia, iar populaţia are nevoie să arunce, mai mult sau mai puţin justificat, vina pe cineva.

În acest tablou, imaginea publică a regelui Juan Carlos a avut cel mai tare de suferit, mai ales în rândul tinerilor care nu au prins dictatura fascistă, dar care sunt cel mai puternic afectaţi de actuala criză economică prin care Spania trece cu greu.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ