Cât ar mai putea rezista Rusia cu Putin la putere

| 08 dec, 2014

Deşi preţului petrolului, materia primă care aduce o mare parte din veniturile bugetului Rusiei, a scăzut cu 40% în ultimele şase luni, iar rubla s-a prăbuşit cu peste 40% de la începutul anului, preşedintele Vladimir Putin ar putea să mai rămână la putere cinci-zece ani pentru că sub conducerea lui ruşilor le-a crescut nivelul de trai timp de mai mulţi ani la rând, scrie The Guardian.

Perspectivele economiei ruseşti sunt sumbre, inflaţia este în creştere, iar recesiunea va veni aproape sigur anul viitor. Mulţi observatori se întreabă dacă disputa dintre Putin şi Occident ar putea să îi slăbească puterea preşedintelui rus. Totuşi, unii analişti notează că sistemul bancar este încă funcţional, iar şomajul rămâne scăzut. Deşi îngrijorările privind situaţia economică sporesc, puterea de a îndura a populaţiei încă nu s-a epuizat.

„Cred că situaţia în care sectorul manufacturier stagnează, veniturile reale ale populaţiei şi accelerarea inflaţiei îl vor determina pe Putin să renunţe la putere, dar acest lucru s-ar putea întâmpla în 5-10 ani. Probabil că nu vor exista schimbări pozitive până atunci“, consideră Konstantin Sonin, profesor de economie la Şcoala Superioară de Economie din Moscova. „Populaţia are o rezistenţă foarte mare“, adaugă el.

Situaţia financiară a majorităţii popu­laţiei nu este foarte grea, iar mai mulţi indicatori economici sunt pozitivi, spune analistul independent Timur Nigmatullin. Potrivit biroului de statistică al Rusiei, veniturile reale ale populaţiei au crescut cu 2,2% din ianuarie până în octombrie, PIB-ul ţării a avansat cu 0,8%, iar şomajul, cel mai relevant indicator pentru instabilitatea politică, rămâne scăzut, la aproximativ 5%, şi probabil nu va creşte, consideră Nigmatullin. În privinţa deprecierii rublei, Nigmatullin spune că Putin este îndreptăţit până la un punct să fie optimist. Dacă rubla se depreciază cu 30% într-un an, acest lucru poate face exporturile Rusiei mai competitive, dar dacă scade cu 40-50%, poate produce instabilitate economică.

„Aici echilibrul contează cel mai mult. Dacă rubla rămâne unde se află în prezent, ar putea fi un lucru bun. Dar dacă va continua să scadă, va avea consecinţe negative – un cost mai mare al creditării, probleme cu achiziţia de echipamente din străinătate şi instabilitatea sistemului financiar.“

Deşi Sonin este de acord că şomajul scăzut va avea un efect de calmare asupra populaţiei, el spune că veniturile reale vor începe să scadă. Întrebarea este cât vor rezista oamenii. Răspunsul pare să fie „încă multă vreme“, crede Vladimir Tihomirov, analist la BKF. „În ultimii ani veniturile populaţiei au crescut semnificativ, salariile şi pensiile au crescut foarte mult faţă de nivelul din urmă cu zece ani. Atunci când vor începe să scadă, populaţia va fi pregătită să strângă din dinţi o vreme.“

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 dec, 2014
Cozma Lavinia
Polistiren expandat sau extrudat, literele volumetrice, sigle și logo-uri 3D , figuri 3D, obiecte supradimensionale sau reclame neluminoase.Ne gasiti pe polistiren3d

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ