Consiliul European este gata sa ia NOI sanctiuni impotriva Rusiei in termen de o saptamana

| 31 aug, 2014

Uniunea Europeană este 'gata' să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza agravării situaţiei din Ucraina, a declarat în noaptea de sâmbătă spre duminică preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, iar Comisia Europeană urmează să le pregătească 'într-o săptămână', relatează AFP şi Reuters.

'Consiliul European este gata să ia noi măsuri în lumina escaladării din Ucraina', a declarat preşedintele Consiliului European la finalul summitului UE.

Liderii UE au cerut executivului comunitar şi serviciului său diplomatic 'să efectueze urgent munca preparatorie' pentru noi sancţiuni şi să prezinte în termen de o săptămână propuneri guvernelor statelor membre, a spus Van Rompuy în cadrul unei conferinţe de presă. O decizie va fi luată 'în funcţie de evoluţia situaţiei', a explicat el.

'Toată lumea este conştientă că trebuie să acţionăm rapid', a subliniat Van Rompuy. 'Există o puternică determinare pentru a pune toată presiunea posibilă pe Rusia pentru ca ea să se întoarcă la masa negocierilor şi pentru a se găsi o soluţie politică', a mai spus preşedintele Consiliului European.

Consultările între cei 28 vor începe de luni 'pentru ca să putem fi gata într-o săptămână', ceea ce 'va accelera procesul de o manieră fără precedent de la începutul crizei'.

Cancelarul german Angela Merkel a precizat că aceste sancţiuni economice vor afecta sectoarele energiei şi financiar. Ea a declarat, într-o altă conferinţă de presă, că UE va impune noile sancţiuni dacă nu va exista nicio schimbare în situaţia din Ucraina sau dacă aceasta se va înrăutăţi.

Aceste sancţiuni economice 'au un impact vizibil asupra economiei ruse', a dat asigurări Herman Van Rompuy. UE a decis la 29 iulie să blocheze accesul Rusiei la pieţele sale financiare şi a interzis vânzarea către Moscova a tehnologiilor sensibile în domeniul energiei, armamentului şi al bunurilor cu utilizare civilă susceptibile să fie folosite militar.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ