Costin Berevoianu, în dosarul Apa Nova: „Acolo era scris să discutăm de siguranța populației, dă-o bă în p… a mă-sii” (DNA)

| 25 sep, 14:37

Referatul întocmit de DNA în dosarul Apa Nova relevă, spun procurorii, "dispreţul" pe care inculpaţii din dosar îl manifestă pentru populaţie (ca beneficiară a serviciilor companiei de apă) şi preocuparea lor pentru acoprerirea faptelor lor.

Procurorii citează în referat declaraţia unuia dintre inculpaţi, Costin Berevoianu, la adresa bucureştenilor şi a serviciilor prestate pentru ei de compania Apa Nova.

„Din probatoriul administrat transpare disprețul pentru interesul și siguranța populației (Costin Berevoianu: „Acolo era scris să discutăm de siguranța populației, dă-o bă în p… a mă-sii” – convorbire din 20.01.2011), precum și faptul că pot mitui pe oricine în contextul în care câștigă suficient de mult cât să aibă posibilitatea să facă acest lucru (Mihai: „În capul lor este că dacă câștigă suficient de mult pot mitui judecătorul, polițist … și așa mai departe” – convorbire din 13.08.2015)”, se arată în referat, potrivit Profit.ro.

Citeşte şi: Câţi bani au băgat bucureştenii în buzunarele Apa Nova în urma majorărilor de tarife (DNA)

Potrivit referatului, Apa Nova avea şi un serviciu propriu de informaţii, prin intermediul căruia de securitate se dorea evitarea divulgării de către angajații companiei a datelor care să conducă la depistarea activităților ilegale pe care le derulau cei care controlau agentul economic.

'Deosebit de important este și faptul că la nivelul SC Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate. Tot pentru asigurarea confidențialității activităților ilicite derulate de această companie au fost înființate conturi bancare confidențiale prin intermediul cărora sunt efectuate plăți de către persoane anume desemnate (Bruno Roche și Lalague Laurent)', spun procurorii DNA Ploiești.

Potrivit documentului citat, probele administrate în cauză de anchetatori au relevat intenția de a fi plăsmuite documente care să fie prezentate drept justificare pentru plățile efectuate și care să confere un caracter de legalitate acestora, în condițiile în care aceste documente nu au existat la momentul descinderii și ridicării de înscrisuri de la sediul SC Apa Nova SA și SC Veolia Apă Servicii SRL de către ofițerii DNA.

'Mai mult, probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente în baza cărora au fost efectuate plăți presupus nelegale', susțin procurorii.

De asemenea, aceștia arată că în cauză a fost afectat 'în mod grav' parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată, iar căpușarea activității Apa Nova a condus la creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București.

'În speță, a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București', se arată în referatul DNA.

Procurorii anticorupție cer arestarea celor trei inculpați din dosar, arătând că activitățile nelegale reținute în sarcina lor s-au derulat pe o perioadă lungă de timp, până în prezent, pericolul pentru ordinea publică fiind 'concret și actual'.

Totodată, există indicii conform cărora inculpații sunt parte a unui mecanism infracțional complex, având ca obiect comiterea unor infracțiuni de corupție, iar destructurarea acestui mecanism presupune în mod obligatoriu izolarea tuturor persoanelor cu privire la care există probe că au comis infracțiuni de genul celor reținute în această cauză, astfel încât urmărirea penală să se deruleze într-un mod eficient, susține DNA.

 

În documentul citat este redată o convorbire purtată în data de 21 august între liderul sindicatului angajaților Apa Nova București, Nicolae Turcuman, și un anume Florin, cel dintâi afirmând că a venit DNA-ul ''peste noi'' pentru a ridica documente, iar cel din urmă spunând că ''odată și odată tot trebuia să vină'':

Florin: Da, Nicușor! 
Turcuman: Te pup, Florine! Ce faci? 
Florin: Bine. Ce faci tu? 
Turcuman: Bine. Pe aici, cu controalele noastre. 
Florin: A!... 
Turcuman: A venit DNA-ul peste noi. 
Florin: Păi ce-ați făcut? 
Turcuman: Păi nu știu ce au făcut alții. Eu n-am făcut nimic. 
Florin: Păi da, bine, prăvălia ce-a făcut? 
Turcuman: Prăvălia, da... Au stat azi noapte pân' la ora 1:00 pe aici. 
Florin: Aha! 
Turcuman: Au ridicat documente... Nasol rău de tot! 
Florin: Păi odată și odată tot trebuia să vină și acolo, că na! 
Turcuman: Îți dai seama, că, na!... Nu... 
Florin: Că s-au perindat și pe acolo tot felul de... 
Turcuman: Da. 
Florin: ...directori, directorași, care mai de care. Da. 
Turcuman: Păi da. Tu ce faci? 
Florin: Ei, pe aici, cu ale mele. Nimic... 
Turcuman: Ce vroiam eu să te rog: să nu uiți pe 19. Așa a rămas cu Dana. O să venim pe la noi să stăm un pic de vorbă, da? 
Florin: Da. Da. Cum o să uit? Sigur. Sigur. 
Turcuman: În rest, vedem. O să vin să semnăm procesele alea verbale pentru... Alea vechi, când s-a făcut piscina. 
Florin: Da. 
Turcuman: Să le aduc aici, că deja au început să intre în trepidații oamenii pe aici, că vor să se pună la punct cu toate documentele, că de acum se așteaptă la orice. 
Florin: Păi cine știe de unde...? 
Turcuman: Da. Da. Da. Îți dai seama. De domnul Berevoianu știi? E în concediu? Ai mai vorbit cu el? 
Florin: Știu că pleca, dar nu știu dacă a plecat sau nu. 
Turcuman: Aha! Aha! Nu mai știi nimic sigur. 
Florin: Nu știu. 
Turcuman: Da. Dă-i spun și lui? Nici nu știu. Să-i dau telefon? Să nu-i dau telefon? 
Florin: Ei, o să-l sun eu. 
Turcuman: Da. Sună-l, ca să ... Mai bine îl suni tu și-i spui că ai vorbit cu mine și... am zis să nu-l deranjez. Da? 
Florin: Da. 
Turcuman: Bine, Florine. Și atunci mai vorbim. Mai vedem ce facem. Da? 
Florin: Da. 
Turcuman: Bine, Florine. Mai vorbim. Te pup. Pa!

În cursul aceleiași zile, Mădălin Jorj Mihailovici, director general adjunct, poartă o discuție cu directorul general al Apa Nova București, Lavinia Săniuță, pe care o informează că procurorii DNA au ridicat documente, însă la unele contracte au fost și probleme:

Lavinia Săniuță: Alo! 
Mădălin Mihailovici: Sărut-mâna, bună-dimineața! Mă scuzați, că eram sub duș. 
Lavinia Săniuță: Bună-dimineața! Nu, scuze. 
Mădălin Mihailovici: Am plecat, sunt în drum spre birou. Vă ascult. 
Lavinia Săniuță:  Am înțeles. 
Mădălin Mihailovici: Mă scuzați, dar chiar nu am reușit astăzi să ajung la 7 la birou, că nu mai aveam... 
Lavinia Săniuță:  Nicio problemă! Nu, dar voiam să știu cum s-a terminat. 
Mădălin Mihailovici: S-a terminat că au luat documentele cât au găsit. 
Lavinia Săniuță: Da. 
Mădălin Mihailovici: Sunt unele care, destul de multe găsite, altele care nu avem. 
Lavinia Săniuță:  Dar ce nu avem în principiu? 
Mădălin Mihailovici: Păi, n-au găsit, la unele contracte nu au găsit în spate rapoarte, proiecte și așa mai departe. 
Lavinia Săniuță:  Am înțeles. Am înțeles. Dar s-au purtat frumos? 
Mădălin Mihailovici: Nu, au fost, din punctul meu de vedere, au fost deosebit de eleganți.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influență (2 infracțiuni) și cumpărare de influență (2 infracțiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar în altă cauză, și Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu în perioada 2008 — 2015, sunt acuzați de trafic de influență.

Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă a celor trei, Semenescu Ovidiu Traian și-a traficat influența în favoarea Grupului de firme Veolia și SC Straco Grup SRL București și a cumpărat influența numiților Moisescu Vlad Octavian și Berevoianu Costin în beneficiul firmelor din grupul francez, toate cele trei persoane obținând prin intermediul unor societăți deținute sau controlate diferite avantaje patrimoniale.

Probele administrate au relevat faptul că, la nivelul SC Veolia Apa Servicii SRL și SC Apa Nova SA, ambele membre ale grupului francez de firme Veolia, au fost încheiate în mod fictiv mai multe contracte cu SC Team International Consul SRL, SC Environment & Sport Development SRL și SC Corporate Forencsis Expert Consultancy Services SRL, societăți controlate de Moisescu și Semenescu, prețul plătit acestora în baza contractelor reprezentând, în fapt, contravaloarea influenței pe care aceștia au exercitat-o la nivelul instituțiilor publice cu atribuții legate de activitatea societăților din grupul Veolia.

 

Potrivit documentului citat, în anul 2008, contractul încheiat între Apa Nova SA și Consiliul General al Municipiului București privind concesionarea serviciului de apă și canal la nivelul Capitalei era în pericol să fie reziliat, unul dintre cei mai mari contestatari ai modalității defectuoase de realizare a obligațiilor contractuale de către această societate fiind primarul Andrei Chiliman, care a contestat la momentul respectiv inclusiv modalitatea de atribuire a contractului. În acest context, omul de afaceri Ovidiu Semenescu, despre care procurorii spun că era reprezentantul neoficial în România al intereselor grupului Veolia (Franța), i-a cerut lui Vlad Moisescu sprijinul pentru oprirea presiunilor.

''Pentru a opri presiunea făcută public de către primarul Chiliman Andrei Ioan și structura politică pe care o reprezenta acesta, respectiv PNL București, asupra SC Apa Nova SA, Semenescu Ovidiu Traian a luat legătura cu Moisescu Vlad Octavian căruia i-a cerut sprijinul. Rolul lui Moisescu Vlad Octavian, lider informal al PNL București, în înțelegerea cu Semenescu Ovidiu Traian a fost ca, prin folosirea influenței pe care o avea la nivelul Primăriei Generale a Municipiului București și Consiliului General al Municipiului București, dar și asupra primarului Chiliman Andrei Ioan și a Consiliului Local al Sectorului 1 București, să oprească acțiunile de contestare a concesiunii de către Primăria Sectorului 1 București, consilierii locali și consilierii generali ai PNL'', se arată în documentul citat.

Conform procurorilor, în urma intervenției lui Moisescu, presiunea asupra Apa Nova a dispărut.

Mai mult, prin intermediul unei forme controlate de Semenescu, a fost cumpărată 'bunăvoința' trusturilor de presă care, de o bună perioadă de timp, nu au mai prezentat aspecte negative legate de activitatea firmelor din cadrul Grupului Veolia, se mai arată în documentul citat.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influență (2 infracțiuni) și cumpărare de influență (2 infracțiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar în altă cauză, și Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu în perioada 2008 — 2015, sunt acuzați de trafic de influență.

Cei trei vor fi prezentați vineri Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 sep, 00:29
Filip
Proiect!
“Atunci cand iti este evident ca nu’ti poti atinge scopul nu schimba scopul, ci schimba metodele de actionare!” ~ Confucius

Colaborare cu bani din prima luna! 100-285 € lunar! Iti oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa poti castiga imediat bani, 100 € lunar (part-time) sau 285 € lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Pentru mai multe detalii trimite cuvantul PROIECT la adresa de e’mail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ