Criza din Ucraina. Avertismentul lui Obama şi Merkel pentru Putin

| 23 aug, 2014

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul american Angela Merkel au estimat vineri, într-o convorbire telefonică, că Rusia s-a angajat într-o 'escaladare periculoasă' în Ucraina, deplasând o prezenţă militară importantă la frontieră şi trimiţând pe teritoriul acestei ţări un convoi umanitar, relatează AFP.

Casa Albă a indicat într-un comunicat că cei doi lideri şi-au exprimat 'îngrijorarea' faţă de numărul important de soldaţi ruşi staţionaţi în apropierea frontierei cu Ucraina, faţă de prezenţa personalului militar rus în Ucraina şi faţă de tirurile artileriei ruse pe teritoriul ucrainean.

Sunt elemente care 'reprezintă o escaladare periculoasă', au convenit Obama şi Merkel, insistând asupra importanţei unei încetări a focului bilaterale, însoţite de o închidere a frontierei şi de un control efectiv al acesteia.

Potrivit celor doi lideri, este 'imperativ' ca convoiul să părăsească teritoriul ucrainean, aceştia estimând că trimiterea coloanei de 300 de camioane fără acordul Kievului constituie o 'provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriului său'.

Obama şi Merkel cred că Rusia trebuie 'să accepte condiţiile care au fost stabilite cu Ucraina şi Crucea Roşie' în materie de asistenţă umanitară. De asemenea, Moscova trebuie să reducă presiunea îndepărtându-şi trupele de frontieră şi retrăgându-şi armele, vehiculele şi personalul de pe teritoriul Ucrainei.

Rusia trebuie 'să pună capăt fluxului de personal rus, echipamente militare şi vehicule blindate spre estul Ucrainei', au mai spus cei doi lideri.

Conform preşedintelui SUA şi cancelarului german, situaţia 'a continuat să se deterioreze' după doborârea cu o rachetă a avionului Malaysian Airlines care survola Ucraina la 17 iulie, catastrofă aeriană soldată cu 298 de morţi.

Citeşte şi: A început RĂZBOIUL în Ucraina. Consulul lituanian, UCIS de proruşi

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ