Desemnarea lui Tusk în funcția de președinte al CE – semnal către Moscova, dar și către țările estice din UE

| 31 aug, 2014

După ore întregi de negocieri președintelei în exercițiu al UE, Herman Van Rompuy, a anunțat sâmbătă că viitorul președinte al Consiliului European va fi premierul polonez Donald Tusk. Decizia luată de șefii de stat și de guvern din UE este una importantă, mai ales dacă avem în vedere atât dinamica internă a jocului politic de la nivelul Uniunii cât și provocările pe termen mediu și lung existente în prezent.

De asemenea, desemnarea lui Tusk reprezintă apogeul carierei politice a unuia din cei mai eficienți și mai buni lideri din spațiul european.

De la instalarea sa în funcția de premier al Poloniei, politica internă s-a concentrat pe întărirea economiei de piață, reducerea taxelor pentru atragerea investitorilor străini și readucerea în țară a polonezilor care plecaseră să lucreze peste hotare. În planul politicilor europene, Tusk s-a remarcat ca un susținător al continuării integrării europene și mai ales al politicii de coeziune.

În politica externă, a încercat să îmbunătățească relațiile cu Germania și Rusia. În timpul guvernării sale, Rusia a ridicat interdicția asupra produselor agricole poloneze, iar Polonia a renunțat la politica sa oficială de dezacord în ceea ce privește un parteneriat Rusia-Uniunea Europeană.

Citește și: Donald Tusk, desemnat preşedinte al Consiliului European

Cu toate acestea, Tusk a făcut pași importanți pentru a limita influența rusească în țara pe care o conduce, prin creșterea bugetului armatei poloneze și prin demararea unor reforme în domeniul energetic menite să reducă volumul importurilor de gaze din Federația Rusă. De asemenea, în luna mai, premierul polonez a atras recent atenţia asupra nevoii constituirii cât mai rapide a unei uniuni energetice în interiorul UE capabile să negocieze ca un întreg cu furnizorii externi de gaze naturale. În plus, Polonia se numără printre statele membre ale UE cele mai vocale în susținerea Ucrainei de la începutul crizei, comentează AFP.

Astfel, desemnarea lui Donald Tusk într-una din cele trei funcții principale de la nivelul conducerii UE servește unui scop dublu, cu implicații atât asupra politicii externe cât și interne a Uniunii. Pe de o parte, numirea premierului polonez în poziția de președinte al Consiliului European reprezintă un mesaj pe care UE îl transmite Rusiei în legătură cu tendințele sale expansioniste. Desigur, dacă va fi validat, Tusk nu va îmbrățișa un discurs radical împotriva Moscovei, dar ne putem aștepta la o poziție mult mai fermă din partea conducerii UE față de Federația Rusă decât cea afișată în prezent.

Citește și: Scandalul înregistrărilor în Polonia: Premierul Donald Tusk este alături de miniştrii vizaţi

Din punct de vedere intern, decizia luată sâmbătă reprezintă o veste bună pentru statele din estul Europei, care vor fi acum reprezentate la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii. Desigur, în calitate de lider al Consiliului, principala sarcină a lui Tusk va fi aceea de a menține echilibrul între statele intrate relativ nou în UE și membrii mai vechi. Însă, desemnarea premierului polonez simbolizează echilibrarea relațiilor de putere existente în interiorul UE, între membrii din vestul continentului și fostele state comuniste intrate în Uniune după anul 2000.

Președintele Consiliului European reprezintă una din instituțiile de bază de la nivel comunitar și numirea unui lider din fostul lagăr comunist în acest post reprezintă un moment important în istoria Uniunii Europene. Rămâne de vazut dacă Donald Tusk se va ridica la înălțimea funcției, dar, așa cum a dovedit până în prezent, premierul polonez este un lider tânăr și dinamic, capabil să obțină rezultate pe care și le-a propus.

Citește și: De ce l-a atacat Băsescu pe Donald Tusk

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ