DISNEYLAND, loc de distracţie sau viitorul modului de a face cumpărături?

| 29 apr, 2014

Magazine conectate şi cu mai multe tipuri de produse, lanţuri de magazine între două staţii de metrou... Comitetul ştiinţific al proiectului Auchan, Europacity, ne oferă indicii pentru a ne imagina modul în care ne vom face cumpărăturile în zece ani

Magazine conectate şi cu mai multe tipuri de produse, lanţuri de magazine între două staţii de metrou... Comitetul ştiinţific al proiectului Auchan, Europacity, ne oferă indicii pentru a ne imagina modul în care ne vom face cumpărăturile în zece ani.

"Odată cu utilizarea în masă a internetului, trăim acelaşi gen de perioadă ca atunci când, simultan, s-au produs descoperirile maşinii, trenului şi a electricităţii. "

François Bellanger este directorul think tank-ului TransitCity şi la conducerea comitetului ştiinţific Europacity, proiectul Auchan, care vizează să construiască un oraş mare, comercial, care să combine modul de a petrece timpul liber, cultura şi consumul. În opinia lui, modul în care ne facem cumpărăturile ar trebui să evolueze foarte mult în anii următori, urmărind, mai ales, două direcţii.

Una constă în eficienţă: a câştiga timp, datorită proximităţii (se vor deschide numeroase lanţuri de magazine), tranzitului (implementând sistemul drive-in în magazinele din gări sau staţii de metrou) şi datorită cumparăturilor online.

Cealaltă direcţie se va concentra, pentru a echilibra, pe valorificarea experienţei modului de a cumpăra. François Bellanger oferă exemplele satdioanelor de fotbal, pline ochi, în ciuda ofertei abundente ale brandurilor specializate, care retransmit meciurile "Va trebui din ce în ce mai mult, să se justifice  deplasarea.", explică el.

În acelaşi mod în care comerţul proximităţii, care deschide magazinele la prânz şi, dupa 19:00,  trăiesc exodul clienţilor lor, mai ales, al femeilor care lucrează, spre marile lanţuri şi hipermarketuri, anumiţi actori ai distribuţei vor trebui să dispară, dacă nu se reinventează mai rapid, luând în calcul concurenţa internetului.". Un aspect al recuperării Stéphane Distinguin, preşedintelui FaberNovel şi consultant pentru Europacity "Trebuie recreată maga comerţului, a pieţelor în aer liber şi a bazarurilor", explică acesta din urmă.

Interfaţa magazinelor ar trebui, deci, să se schimbe treptat. Prima posibilitate: aceea a împingerii cărucioarelor, printre raioane hiperconectate "Ceea ce avem folosind un smartphone sau un sistem de brăţări conectate ne putem imagina multiple capturi  şi o inteligenţa ambientală care să permită centrelor comerciale să se recentreze asupra experienţei consumatorului.", detaliază Stéphane Distinguin. Astfel, pornind de la profile-tip ale clienţilor, marea suprafaţă ar putea să se adapteze în funcţie de diferite perioade ale anului şi chiar de intervale orare ale unei zile.

Al doilea punct de interes îl constituie împărţirea universurilor de cumpărare. Pentru ca, acum, pe internet, consumatorul poate trece de la bricolaj la o reţetă pe Google, François Bellanger insistă asupra faptului că multe magazine vor trebui să facă eforturi, pentru "a oferi mai mult" consumatorilor.

Stéphane Distinguin spune acelaşi lucru: "Nu ne putem imagina o lume fără a stabili contacte. Dar va fi necesar să reevaluăm lumea fizică, inspirându-ne din ceea ce oferă internetul, mai ales, în ceea ce priveşte permeabilitatea, transparenţa universurilor vizitate. Cu atât mai mult cu cât cele mai recente inovaţii (de la drive-in, la cumpărăturile online ) distrug toate cumpărturile făcute din impuls - faimoasele gume de mestecat împotriva cariilor , o mană, totuşi, fundamentală în distribuţie.", asigură el.

În cele din urmă, fiecare brand ar trebui să caute diverse mijloace, pentru a adăuga factorii puternici legaţi de experienţă: spaţii de vânzare temporară, mixiune socială, cadre originale... "Întrebarea care se pune este pâna unde putem dematerializa?", explică Stéphane Distinguin. Până la punctul transformării unui magazin într-un parc de distracţii?".

Răspunsul lui François Bellanger: "Ştiţi, în definitiv, Disneyland nu este decât un centru comercial care nu-şi spune numele."

 

Sursă: lefigaro.fr

 

 

 

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ