Dmitri Rogozin declanșează Războiul Stelelor împotriva Statelor Unite

| 15 mai, 2014

Dmitri Rogozin a amenințat Statele Unite că Rusia nu va mai transporta astronauți americani la bordul Stației Spațiale Internaționale după 2020, America având suspendat în momentul de față programul de transport al astronauților în spațiu.

Rusia nu va mai permite Agenţiei Spaţiale americane (NASA) să folosească Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după anul 2020 şi nici nu va mai vinde Statelor Unite motoare pentru rachete folosite la lansarea sateliţilor militari, măsuri luate de Moscova ca represalii la sancţiunile ce i-au fost impuse după anexarea Crimeii, a anunţat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de publicaţia The Verge, informează Agerpres.

Anterior, NASA a anunţat că, în urma crizei din Ucraina, va întrerupe contactele cu Rusia, cu excepţia colaborării în proiectul ISS. Există păreri că această decizie ar putea fi un truc al agenţiei americane pentru a primi mai multe fonduri din partea administraţiei de la Washington.

Acest laborator orbital a fost trimis în spaţiu în anul 1998, iar în luna ianuarie NASA i-a prelungit durata de exploatare până în anul 2024. Acolo îşi desfăşoară activitatea atât astronauţi ruşi, cât şi americani. Dar NASA a sistat în anul 2011 programul de transport al astronauţilor săi către ISS şi de atunci aceştia depind de rachetele ruseşti Soiuz pentru a ajunge la bordul staţiei spaţiale. Pentru fiecare astronaut trimis la bordul ISS, Statele Unite plătesc Rusiei 60 de milioane de dolari.

'Segmentul rus al ISS poate funcţiona independent de cel american. Dar cel american nu poate', a declarat Rogozin, propunând ironic Washingtonului să folosească trambuline pentru a-şi trimite astronauţii în spaţiu.

Pe de altă parte, el a precizat că Rusia nu va mai vinde Statelor Unite motoare pentru rachete ce pot fi folosite la lansarea sateliţilor militari.

După declaraţia lui Rogozin, NASA a emis un comunicat în care afirmă că nu a primit de la Moscova o notificare oficială care să confirme afirmaţiile acestuia şi aminteşte că programele de cooperare spaţială ruso-americane au fost un element de bază al relaţiilor dintre cele două ţări, chiar şi în perioadele cele mai dificile ale Războiului Rece.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ