Fostul cancelar german, remarci tăioase la adresa Angelei Merkel: 'Nu ştie să mănânce cu furculiţa şi cuţitul'

| 07 oct, 2014

Fostul cancelar german Helmut Kohl încearcă să oprească publicarea unei cărţi ce cuprinde dezvăluiri cu privire la opiniile sale critice despre actualul leadership al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), inclusiv comentarii ironice la adresa cancelarului Angela Merkel, despre care el ar fi spus, printre altele, că 'nu ştie să mănânce cu furculiţa şi cuţitul', relatează marţi portalurile thelocal.de şi elcorreo.com citând presa germană.

Comentariile lui Kohl sunt scoase la lumină de fostul său biograf, Heribert Schwan, care s-a folosit de înregistrările unor conversaţii pentru a redacta cartea de memorii 'Vermächtnis. Die Kohl-Protokolle' ('Moştenirea. Protocolul Kohl'), ce urmează să apară chiar miercuri.

Fostul cancelar s-a adresat anterior justiţiei în urma unei neînţelegeri cu Schwan, iar în luna august un tribunal i-a interzis acestuia din urmă să folosească cele peste 600 de ore de înregistrări audio datate din anii 2001 şi 2002. Disputa dintre ei urmează să fie tranşată de Curtea Supremă.

În aceste înregistrări Kohl este auzit făcând comentarii acide şi la adresa altor colegi din CDU, cum este fostul preşedinte Christian Wulff, pe care l-ar fi calificat drept un 'trădător' şi o 'nulitate', dar şi faţă de actualul ministru de finanţe Wolfgang Schauble.

Pe de altă parte, Kohl atinge şi un nerv sensibil al istoriei, sugerând că nu rezistenţa populară împotriva regimului comunist a fost cel mai important factor în revoluţia paşnică din fosta Republică Democrată Germană (RDG) în anul 1989, ci regresul economic al Uniunii Sovietice care a creat astfel condiţiile prielnice pentru căderea regimului comunist din RDG şi apoi pentru dărâmarea Zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei. 'Este complet greşit să credem că dintr-odată a apărut Duhul Sfânt deasupra pieţelor din Leipzig şi a schimbat lumea', ar mai fi afirmat Kohl conform înregistrărilor menţionate, în care aminteşte şi de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbacoiv, ce 'şi-a dat seama că regimul nu poate să meargă mai departe'.

În ce o priveşte pe Angela Merkel, ea nu s-a exprimat deocamdată cu privire la aceste dezvăluiri. Însă remarcile la adresa ei cuprinse în carte, mai ales cea în care Kohl ar fi spus că ea 'nu ştie să mănânce cu furculiţa şi cuţitul' şi s-ar fi oferit să-i dea lecţii pentru a nu se face de râs la mesele oficiale, sunt cu siguranţă stânjenitoare.

Dar nu este pentru prima dată când Helmuth Kohl se vede implicat într-un scandal mediatic. Anul trecut, unul dintre cei doi fii ai săi a publicat o carte, ce a înregistrat apoi vânzări record, care îl pune pe fostul cancelar într-o lumină nefavorabilă în ceea ce priveşte viaţa personală.

Kohl este descris în carte drept un soţ indiferent şi infidel, ce şi-a înşelat prima soţie, Hannelore, care s-a sinucis în 2001 în urma unei depresii profunde agravată probabil şi de alergia la lumină ce o împiedica să iasă din casă. Ulterior, în 2008, Kohl s-a căsătorit cu Maike, cea cu care a înşelat-o pe Hannelore. Fostul şef al guvernului de la Berlin mai este acuzat în respectiva carte că s-a lăsat complet dominat de cea de-a doua soţie, care era cu 34 de ani mai tânără decât el.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ