FRANŢA nu exclude posibilitatea reducerii participaţiei la Renault în 2016

| 30 oct, 09:17

Guvernul francez nu exclude posibilitatea vânzării unei părţi din acţiunile pe care le deţine la constructorul auto Renault în 2016, pentru a-şi reduce participaţia la 15,01% din capitalul Renault, a declarat joi ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat cotidianului financiar francez Les Echos, preluat de Reuters, transmite Agerpres.

În luna aprilie a acestui an, Guvernul francez şi-a majorat participaţia la Renault de la 15,01% până la 19,7% iar Macron a declarat de mai multe ori că Guvernul de la Paris ar dori să revină la nivelul de 15% însă până acum nu a oferit un calendar precis. 

Întrebat despre o posibilă vânzare de acţiuni Renault de către statul francez în 2016, Emmanuel Macron a răspuns: 'Este posibil, nu s-a luat încă o decizie. Atunci când vom fi în situaţia de a ne apăra interesele o vom face. Pentru a reveni, aşa cum am promis, la nivelul de dinainte, adică 15,01%' a spus Macron. 

Mai multe surse guvernamentale şi din apropierea constructorilor auto Renault şi Nissan au declarat pentru Reuters că Nissan a propus modificare termenilor alianţei cu Renault prin majorarea participaţiei pe care constructorul nipon o deţine la partenerul francez în ideea de a echilibra relaţia dintre cei doi parteneri. 

Macron a precizat că Guvernul francez este favorabil aprofundării alianţei Renault-Nissan. 'Viziunea noastră strategică, împărtăşită cu Carlos Ghosn, este să mergem spre o mai mare integrare a celor două entităţi. Trebuie să definim modalităţile acestei apropiere iar acest lucru rămâne de stabilit. Acesta este o chestiune industrială şi strategică iar problema acţiunilor se va pune atunci când va veni momentul', a spus ministrul francez. 

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care în aprilie şi-a majorat participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%, a reuşit să-şi dubleze drepturile de vot la Renault. La acea dată, atât Renault, cât şi Nissan, s-au opus fără succes majorării drepturilor de vot ale statului francez, apreciind că aceasta ar putea afecta alianţa. 

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ