UPDATE Referendum GRECIA: Victorie pentru tabăra "NU". Peste 61% dintre eleni au respins măsurile de austeritate

| 05 iul, 10:17

Birourile de vot s-au deschis duminică în Grecia, la orele 04:00 GMT, pentru referendumul la care grecii decid dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali (BCE, UE, FMI). Aproximativ 10 milioane de alegători au fost chemaţi, duminică, la urne. Primele rezultate oficiale indică o victorie categorică a taberei "NU".

UPDATE După numărarea a jumătate din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populația să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali, rezultatele arată un procent de 61,21% din voturi pentru 'Nu', împotriva acestor propuneri, pentru 'Da' votând numai 38,94 %, transmite AFP, citând Ministerul grec de Interne.

UPDATE Ministrul grec de interne, Nikos Vutsis, a declarat că guvernul este mulțumit de modul cum a decurs referendumul, la care a participat circa 60% din populația cu drept de vot, peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului, el menționând de asemenea că nu s-au înregistrat incidente.

Între timp, guvernul grec a anunțat că dorește să reia rapid negocierile cu creditorii internaționali și să încheie un acord cât mai repede posibil, chiar în următoarele 24 de ore.

La Bruxelles, surse comunitare au declarat că a fost convocată pentru luni dimineață o reuniune a Grupului de Lucru pentru Eurogrup (Eurogroup Working Group), care va pregăti o nouă reuniune a Eurogrupului dedicată situației din Grecia.

Înaintea referendumului, premierul Alexis Tsipras a îndemnat grecii să voteze 'Nu', el argumentând că astfel va putea obține un acord mai bun din punct de vedere social. În schimb, partenerii europeni ai Greciei au avertizat că un 'Nu' riscă să scoată Grecia din zona euro și să împingă sistemul bancar al acestei țări către faliment.

UPDATE Ministrul grec de Interne a declarat că prezența la vot a depășit procentul de 40% și că referendumul a fost validat.

UPDATE Elenii au spus "NU" austerității în proporţie de 61%, în timp ce 39% ar accepta reformele propuse, după numărarea a 33% din voturi, transmite Digi 24.

UPDATE Un sondaj al canalului Star, realizat duminică, indică între 49 % și 54 % pentru ''NU'' și între 46 % și 51 % pentru ''DA''.

Canalul Mega, pornind de la un sondaj realizat sâmbătă și duminică, dă o proiecție a rezultatelor între 49,5 % și 53,5 % pentru ''NU'' și între 46,5 % și 50,5 % pentru ''DA''.

Guvernul lui Tsipras susține victoria lui ''NU''.

Rezultatele par totuși strânse și primele cifre oficiale sunt așteptate începând de la ora 18,00 GMT.

UPDATE Guvernul Alexis Tsipras mobilizează armata pentru menţinerea ordinii publice după referendum.

Guvernul Greciei a elaborat un plan secret de securitate care prevede mobilizarea armatei în principalele oraşe, începând de duminică de la ora 19.00, dacă se vor înregistra violenţe după sfârşitul referendumului pe tema măsurilor de austeritate.

UPDATE O televiziune elena, Mega TV, anunță că până la ora 15:00 au votat 35% dintre alegatori. Mai multe postări pe Twitter arată că prezența la vot e scăzuta.

UPDATE Liderul partidului proeuropean de centru stânga To Potami, Stavros Theodorakis, a declarat că premierul grec trebuie să plece: "Problema este el, el este cel care trebuie să plece".

UPDATE Ministrul Finanțelor Yanis Varoufakis a reiterat că va demisiona în cazul în care grecii vor vota în favoarea proiectului de acord propus de creditorii internaționali ai țării.

Ministrul, care a venit la vot însoțit de tatăl său, a calificat ziua electorală drept "un moment sfânt, un moment de speranță pentru Europa", în care urmează să se demonstreze că "moneda unică și democrația pot coexista".

Întrebat dacă el chiar are intenția să demisioneze dacă rezultatul la referendum va fi "da", el a răspuns: "Absolut". "(Dar) nu va fi o majoritate în favoarea lui 'da'".

UPDATE Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a cerut concetățenilor săi să rămână uniți pe "drumul dificil" care îi așteaptă, indiferent de cum vor vota în această duminică la referendumul pe tema propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE.

"Astăzi este ziua poporului care este chemat să decidă, având în minte interesul public și interesul național. Repet ce am mai spus și cu alte ocazii. Drumul dificil de după această zi trebuie să-l facem împreună", a spus Pavlopoulos, după ce a votat în circumscripția sa electorală, aflată într-un cartier din nordul Atenei.

Conservatorul Pavlopoulos, care în calitate de șef al statului nu s-a pronunțat public nici pentru varianta "da", nici pentru varianta "nu" la referendum, a susținut în schimb fără echivoc convocarea plebiscitului de către premierul Alexis Tsipras.

UPDATE Premierul grec Alexis Tsipras a votat la referendum.

Tsipras a declarat duminică, după ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internaționali ai Greciei, că "nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini", transmit EFE, AFP și DPA.

"Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni", a spus Tsipras, potrivit EFE, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

Guvernul său a făcut campanie pentru un "nu" la referendumul al cărui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stângii radicale din Uniunea Europeană, dar și pentru rolul Greciei în Europa, comentează AFP.

Tsipras s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul votului. "Astăzi este o zi de sărbătoare pentru că democrația este o sărbătoare. Sunt încrezător că mâine vom deschide o cale către toate popoarele Europei", a spus Tsipras, citat de DPA.

UPDATE Câțiva foști prim-miniștri eleni, toți partizani ai unui "da" la referendumul din Grecia, au votat duminică la primele ore ale dimineții în favoarea propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE.

Unul dintre primii care au votat la Atena a fost fostul șef de guvern social-democrat Georgios Papandreou, care a votat la scurt timp după deschiderea circumscripțiilor electorale, la ora locală 07:00 (04:00 GMT). Papandreou a subliniat necesitatea ca Grecia să rămână în "inima" Europei și a susținut că țara sa are nevoie de schimbări profunde, care presupun un sprijin din partea partenerilor săi. Doar când se vor fi încheiat aceste schimbări, Grecia "va putea spune 'nu' planurilor de salvare și va putea fi independentă", a spus Papandreou la ieșirea de la vot.

Printre primii la vot a fost și ex-premierul conservator Kostas Karamanlis, care nu a făcut declarații la ieșirea de la urne.

Un alt fost prim-ministru care a venit devreme la vot a fost conservatorul Antonis Samaras, care a votat în circumscripția sa din localitatea Pilos, în sudul Peloponesului. "Astăzi, grecii decid soarta țării noastre. Dacă votăm 'da' în Grecia votăm 'da' pentru Europa", a spus liderul partidului Noua Democrație, după ce și-a depus votul.

Urnele se închid 12 ore mai târziu, la orele 16:00 GMT.

În total, sunt așteptați să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?"

Primele rezultate se vor cunoaște între orele locale 20:00 și 21:00 (17:000 și 18:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne.

Citește și: 44,1% dintre greci sunt de acord cu măsurile de austeritate

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ