În India a apărut un nou stat

| 02 iun, 2014

În India a apărut luni cel de-al 29-lea stat, Telangana, eveniment sărbătorit în mod larg în sudul ţării, după o campanie separatistă ce a durat aproape şase decenii, relatează AFP.

În India a apărut luni cel de-al 29-lea stat, Telangana, eveniment sărbătorit în mod larg în sudul ţării, după o campanie separatistă ce a durat aproape şase decenii, relatează AFP.

Kalvakuntla Chandrashekar Rao, care a fost un timp în greva foamei pentru a obţine câştig de cauză, a fost numit în postul de şef al executivului acestui nou stat, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în cursul dimineţii la Hyderabad, capitala sa. Locuitorii noului stat au sărbătorit crearea sa la miezul nopţii, cu focuri de artificii care au iluminat cerul oraşului.

Noul premier al Indiei, Narendra Modi, l-a felicitat pe Rao şi a promis ''sprijinul său total poporului şi guvernului statului Telangana'', într-un mesaj pe Twitter.

Telangana provine din scindarea statului Andhra Pradesh. Hyderabad, unde îşi au sediul numeroase grupuri din înalta tehnologie, va rămâne capitala celor două state timp ce zece ani.

Campania pentru înfiinţarea acestui nou stat, situat într-una din regiunile cele mai slabe din punct de vedere economic, a debutat în anii '50, promotorii săi denunţând lipsa de atenţie pentru această regiune din partea executivelor locale. În schimb, elitele şi locuitorii regiunilor de coastă din Andhra Pradesh, mai bine dotate, s-au opus scindării, de teama unei destabilizări economice a regiunii.

Şeful executivului din Andhra Pradesh a demisionat la începutul anului în semn de protest, înainte de discuţiile din parlament privind crearea noului stat. Discuţiile respective au dat loc unor scene de haos în parlament, unii parlamentari lovindu-se între ei, unul aruncând chiar cu gaz lacrimogen în colegii săi.

Decizia de a crea acest stat a fost mult timp considerată de către analişti drept o manevră electorală a Partidului Congresului, înfrânt la recentele alegeri, pentru a atrage voturi în sudul ţării. Partidul Congresului n-a obţinut însă decât două din cele 42 de mandate în joc pentru alegerile legislative în Andhra Pradesh.

Opozanţii creării noului stat estimează că această decizie deschide ''Cutia Pandorei'' în ce priveşte revendicările separatiste din India, notează AFP

Tag-uri: India, separatism
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ