În Ucraina e război

| 03 mai, 2014

În ultimele săptămâni tensiunile din Ucraina au cunoscut o continuă escaladare, în ciuda semnării Acordului de la Geneva.

Acest acord, semnat în luna aprilie de reprezentanții diplomatici ai Kievului, Moscovei, Bruxelles-ului și Washington-ului, stabilea pașii necesari detensionării situației din provinciile din estul Ucrainei. Acordul prevedea dezarmarea pașnică a rebelilor, statut special pentru limba rusă și acordarea autonomiei pentru regiunile estice ale Ucrainei. Respectarea Acordului de către părți ar fi asigurat detensionarea situației, însă, în ultimele săptămâni am asistat la o înrăutățire a situației, care pare a se îndrepta spre un conflict armat.

În tot acest timp, deși și-a asumat implementarea acordului de la Geneva, Rusia a pus presiuni constant asupra Ucrainei prin mobilizarea la frontieră a unor forțe militare considerabile. Totodată, de mai bine de o săptămână 11 observatori ai OSCE, care ar fi trebuit să vegheze la respectarea Acordului, au fost reținuți de către rebelii proruși din Slaviansk.

Kievul a reacționat dur. Astfel, după ce joi Ucraina a decis încorporarea obligatorie în armată ca urmare a deteriorării situației în est, forțele militare ucrainene au lansat o ofensivă pentru recucerirea regiunii din jurul Slaviansk. Operațiunea anti-teroristă a forțelor ucrainene s-a soldat cu doborârea a două elicoptere de către rebeli și decesul a doi militari din rândul forțelor guvernamentale, respectiv a unui rebel prorus.

Ca urmare a atacului armat, reacția Rusiei nu a întârziat să apară, prin intermediul purtătorului de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, Moscova a calificând intervenția Kievului ca fiind o ”operațiune de represalii”. ”Recursul la arme împotriva propriului său popor este o crimă care va duce Ucraina la catastrofă", a avertizat Ministerul Afacerilor Externe rus, printr-un comunicat.

Evoluția situației din Ucraina demonstrează că acțiunile întreprinse de către aliați europeni și NATO pentru descurajarea Rusiei și aplanarea tensiunilor din regiune sunt ineficiente. Chiar dacă SUA și Uniunea Europeană au mobilizat trupe și tehnică militară în zona Mării Baltice și a Mării Negre, respectiv au adoptat al treilea set de sancțiuni economice, Rusia nu pare deloc intimidată, ba dimpotrivă.

Devine așadar din ce în ce mai clar că pentru aplanarea situației în regiune este nevoie de o intervenție fermă și decisă. Iar o asemenea intervenție presupune ca Uniunea Europeană și NATO să accepte și iminența unor consecințele neplăcute din punct de vedere economic. Altminteri, Rusia va continua să profite și să agite apele într-o zonă care se află la un pas de război.

loading...

Ştirile orei

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 mai, 2014
DAN
Rusia face ce a stiut cel mai bine, in decursul istoriei : sa zgandare pe sest, sa provoace , pentru ca in final sa aiba motiv de a acapara teritorii ce nu i-au apartinut. Asa cum am avut convingerea (naiva, crezuta de apropiati) ca ceauseascu , nu numai ca va fi dat jos ci , si ucis, asa cred ca Rusia, in pofida imensitatii teritoriale si cu tot numarul mare de locuitori, va plati atat de scump incat ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ