Întâlnire istorică la Vatican. Preşedinţii israelian şi palestinian au stat faţă în faţă

| 09 iun, 2014

Preşedinţii israelian, Shimon Peres, şi palestinian, Mahmoud Abbas, au pledat duminică pentru pace într-un Orient Mijlociu profund divizat, în cursul unei întâlniri pentru rugăciune istorică, la finalul căreia ei au plantat simbolic, împreună cu Papa Francisc, un măslin în grădinile Vaticanului, relatează AFP.

Întâlnirea s-a derulat într-un climat paşnic, aşa cum dorea Papa Francisc, care şi-a propus ca această 'pauză' spirituală să ajute la depăşirea impasului politic într-un context în care negocierile de pace între israelieni şi palestinieni se află într-un punct mort. 

În faţa delegaţiilor şi a patriarhului ortodox Bartolomeu, Peres şi Abbas şi-au vorbit şi s-au salutat cordial, părând fericiţi să se întâlnească la reşedinţa papală, de unde s-au deplasat pe o peluză înconjurată de cununi de lauri, unde a avut loc ceremonia. 

Într-o vibrantă pledoarie pentru pace, Suveranul Pontif a spus 'că este nevoie de mai mult curaj pentru pace decât pentru război'.

'Trebuie curaj pentru a spune 'da' negocierii şi 'nu' ostilităţilor, 'da' respectării acordurilor şi 'nu' provocărilor, 'da' sincerităţii şi 'nu' duplicităţii', a adăugat el. 

Afirmaţia pare să reprezinte o aluzie la disputele de lungă durată dintre palestinieni şi israelieni privind colonizarea, zidul de separaţie sau la cea recentă privind noul guvern palestinian susţinut de mişcarea radicală palestiniană Hamas, comentează France Presse.

Papa a subliniat câţi locuitori din regiune sunt 'epuizaţi de conflicte şi dornici să vadă zorii păcii', adăugând că aceştia 'ne cer să doborâm zidurile ostilităţii şi să luăm calea dialogului şi a păcii'.

El a încheiat cerând ca în Orientul Mijlociu 'stilul nostru de viaţă să devină: pace, shalom, salam' şi a afirmat că cuvântul cu adevărat important este 'frate'.

Preşedintele israelian, în vârstă de 90 de ani, a reamintit că a cunoscut realitatea celui de Al Doilea Război Mondial în tinereţe. 'Este în puterea noastră să le aducem pacea copiilor noştri. Este misiunea noastră sfântă de părinţi', a subliniat câştigătorul premiului Nobel pentru pace.

În timp ce Shimon Peres s-a pronunţat pentru o 'pace între egali', liderul palestinian a rostit un discurs mai politic: 'Doamne, adu o pace globală şi dreaptă pentru ţara şi regiunea noastră. Vrem pacea pentru noi şi vecinii noştri'.

Mahmoud Abbas i-a cerut lui Allah să aducă poporului palestinian 'libertatea în statul nostru suveran şi independent'. 'Salvează oraşul sfânt al Ierusalimului', unde se află 'cea de a treia dintre sfintele moschei', a mai spus el.

După o întâlnire cu uşile închise de 20 de minute la Casina Pio IV, un edificiu în care se află Academia Pontificală de Ştiinţe, şi o ultimă fotografie de grup, cei doi preşedinţi au părăsit Vaticanul în cursul nopţii, mai scrie AFP.

loading...

Ştirile orei

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 iun, 2014
Breaking news de la BOR
Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Reţineţi faptul că doar astăzi Biserica Ortodoxă Română vă vine în ajutor pentru a ajunge în Rai. Cumpărând produsul de mai sus, primiţi, în mod suplimentar, un pachet de lumânări şi o porţie de colivă. Toate acestea la preţul de numai 30 de arginţi! Nu mai aşteptaţi! Sunaţi chiar acum la 0722.666.666 şi veţi beneficia de o promoţie de-a dreptul divină!

Folosiţi zilnic şamponul Arsenie Boca pentru a avea o minte ageră precum cea a unei râme călcată de tramvai! Cel mai bun remediu împotriva maladiei numită inteligenţă!!!
16 iun, 2014
Breaking news de la BOR
La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele ciocănitoarei Woody şi mantia cuviosului Superman."

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ