Iranul: Nu există soluție militară pentru criza siriană

| 20 ian, 18:24

Nu există soluție militară pentru criza siriană, a declarat miercuri, la Davos, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, în timp ce o reuniune internațională asupra crizei este așteptată să aibă loc la Geneva, informează AFP.

"Nu există o soluție militară la criza siriană. Avem nevoie de o soluție politică. Există posibilități pentru alegeri libere și corecte, dar și pentru reforme constituționale', a declarat Zarif, care a atenționat în același timp Arabia Saudită.

'Cred că vecinii noștri saudiți trebuie să înțeleagă că o confruntare nu este în interesul nimănui', a declarat Zarif, dând asigurări că 'Iranul este aici pentru a colabora cu toți' (pe marginea crizei din Siria). 'Iranul nu vrea să excludă pe nimeni din regiune', a spus șeful diplomației iraniene.

În fața participanților la forum, ministrul iranian a amintit cele patru puncte ale planului propus de Iran pentru criza din Siria, sfâșiată de cinci ani de războiul dintre guvernul de la Damasc și mai multe facțiuni ale organizației Statul Islamic (SI), război în care au murit cel puțin 250.000 de oameni și care a generat milioane de refugiați, relatează Agerpres.

'O încetare a focului, un guvern de unitate națională, reforme constituționale și alegeri plecând de la noua Constituție. Suntem hotărâți să vedem acest proces pus în aplicare', a precizat Zarif.

Potrivit unei foi de parcurs deja definite la Viena în noiembrie, de către 17 țări — printre care marile puteri și protagoniștii conflictului, inclusiv Arabia Saudită și Iranul — un armistițiu ar urma să fie încheiat, un guvern de tranziție — format și alegeri — organizate în cel mult 18 luni. Acest proces de la Viena a fost validat la 18 decembrie în unanimitate, de către cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

La Zurich, șefii diplomațiilor americană și rusă, John Kerry și Serghei Lavrov, au încercat miercuri să dea un ultim impuls negocierilor așteptate să aibă loc luni între regimul de la Damasc și o parte a opoziției siriene.

Iranul este un actor major în criza siriană. Susținător al regimului de la Damasc, el a dezmințit întotdeauna că ar fi trimis combatanți în Siria, însă Hezbollahul șiit libanez, susținut de Teheran, a recunoscut că a trimis combatanți în susținerea lui Bashar al-Assad.

Tag-uri: Davos, iran, siria
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ