La ONU, Moscova cere Kievului să înceteze operaţiunile militare 'DE PEDEPSIRE'

| 03 mai, 2014

Rusia a insistat vineri în faţa Consiliului de Securitate al ONU ca autorităţile de la Kiev 'să pună capăt operaţiunilor de pedepsire' din estul Ucrainei, în timp ce ţările occidentale au acuzat Moscova că poartă responsabilitatea intensificării tensiunilor în regiune, transmite AFP

'Cerem Kievului şi aliaţilor săi (occidentali) să nu comită vreo greşeală fatală şi să analizeze consecinţele acţiunilor lor', a declarat ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, care a solicitat o reuniune de urgenţă.


Autorităţile de la Kiev, a adăugat el, 'trebuie să înceteze imediat toate operaţiunile de pedepsire' împotriva insurgenţilor care au preluat controlul asupra unor clădiri publice din mai multe oraşe situate în estul ţării. Ucraina a lansat în zorii zilei de vineri o operaţiune militară contra bastionului separatist prorus de la Slaviansk.


'Rusia este cea care trebuie să dea înapoi', a afirmat ambasadorul francez Gérard Araud, acuzând Moscova că se comportă ca un 'pompier piroman'. În ce priveşte Ucraina, a menţionat el, 'încearcă să îşi restabilească suveranitatea călcată în picioare'.


Pentru ambasadoarea americană, Samantha Power, guvernul de la Kiev 'încearcă doar stăvilirea violenţei paramilitare sprijinite de Rusia ca să asigure securitatea cetăţenilor ucraineni'. 'Răspunsul lor este rezonabil, proporţional şi este pe bună dreptate ce ar fi făcut oricare ţară' în asemenea circumstanţe, a precizat ea.


'Niciun stat membru al Consiliului (de Securitate) aflat în jurul acestei mese nu ar fi stat fără să reacţioneze dacă oraşele sale erau luate cu asalt de militanţi înarmaţi', a declarat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant, condamnând 'ipocrizia incredibilă' a Rusiei care 'înarmează regimurile cele mai represive, printre care Siria', conform Agerpres.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ