Le Courrier: Catastrofa aviatică din Ucraina , un '11 septembrie' al OLANDEI

| 21 iul, 2014

AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. Prăbuşirea avionului malaezian Boeing 777 în estul separatist al Ucrainei a provocat în Olanda un şoc comparabil cu cel produs în Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie 2001, 192 dintre cei 298 de pasageri aflaţi la bordul aparatului fiind olandezi, scrie luni publicaţia franceză Le Courrier International.

 

AVION PRĂBUŞIT. Însă nu doar Olanda pare marcată de această catastrofă, ci Europa în ansamblul ei. Pe de altă parte, evenimentul dezvăluie în mod brutal extrema slăbiciune a politicii externe a Uniunii Europene. Deşi au trecut mai multe luni de când conflictul ucrainean a izbucnit la porţile Europei, liderii Uniunii Europene nu au îndrăznit să-şi asume riscul de a se împotrivi preşedintelui Vladimir Putin.

Citeşte şi: UPDATE AVION PRĂBUŞIT UCRAINA. Experţii internaţionali sosesc luni la locul prăbuşirii cursei MH17

De altfel, fiecare ţară îşi are propriile interese. Guvernul de la Berlin vrea să evite situaţia în care eventuale sancţiuni economice împotriva Rusiei se vor întoarce împotriva industriei germane. Franţa nu are de gând să anuleze livrarea celor două fregate Mistral către flota rusă. Cât despre Olanda, unul dintre cei mai mari investitori în Rusia, ea a făcut tot posibilul să menţină relaţiile bune cu liderul de la Kremlin. În plus, una dintre cele două fiice ale acestuia din urmă îşi are reşedinţa într-un cartier select din Haga.

AVION DOBORÂT UCRAINA. Ca o ironie macabră, conform portalului 925.nl, producătorul rachetei care a doborât avionul ar avea domiciliul fiscal la Amsterdam, pentru a plăti impozite mai mici. Totuşi, primul-ministru olandez, Mark Rutte, s-a abţinut să formuleze acuzaţii directe. În schimb, preşedintele american Barack Obama a fost mai tranşant, afirmând clar că racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de separatişti, el amintind şi de legăturile militare dintre aceştia din urmă şi armata rusă.

Citeşte şi: Avion prăbuşit Ucraina. Cum funcţionează BUK, sistemul care ar fi doborât cursa MH 17 (INFOGRAFIC)

Totodată, liderul de la Casa Albă a vorbit despre un 'apel la trezire' (wake-up call) pentru Europa, care până în prezent a ignorat ori s-a împăcat cu conflictul din estul Ucrainei. În acest context, autorul articolului din Le Courrier International, Stephan de Vries, corespondentul postului olandez RTL Nieuws la Paris, cere şi el Europei să se trezească şi să pună capăt oportunismului şi atitudinii de 'realpolitik cinică', dovedind că poate adopta un răspuns coerent, ferm şi unit pentru a elucida circumstanţele acestui accident şi pentru a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa unei instanţe, de preferinţă internaţionale.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ