MAE: Romania a preluat Presedintia Comitetului de Securitate al OSCE pe 2015

| 06 ian, 23:47

Romania a preluat Presedintia anuala a Comitetului de Securitate al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015, a informat marti Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat de presa.

Mandatul va fi exercitat de catre Reprezentantul Permanent al Romaniei pe langa Organizatiile Internationale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, si o echipa alcatuita din diplomati ai Misiunii Permanente a Romaniei la Viena, valorificand expertiza existenta la nivelul institutiilor romanesti cu competente in aria de lucru asociata Comitetului de Securitate al OSCE.

Potrivit MAE, pe parcursul exercitarii Presedintiei Comitetului de Securitate, Romania "va acorda o atentie deosebita":

  • combaterii terorismului,
  • criminalitatii transnationale organizate si fenomenului migratiei ilegale in spatiul OSCE,
  • cresterii securitatii cibernetice,
  • combaterii traficului ilegal cu fiinte umane si droguri,
  • management-ului si securitatii frontierelor statelor OSCE in contextul amenintarilor transnationale,
  • reformei sectorului de securitate si
  • aprofundarii cooperarii intre autoritatile de aplicare a legii.

In exercitarea mandatului, Romania va sprijini realizarea obiectivelor OSCE in domeniile de competenta Comitetului de Securitate, conform angajamentelor in materie asumate de Statele Participante, a mentionat sursa citata.

In acest sens, MAE spune ca va facilita un dialog constructiv pentru coagularea unor contributii de substanta ale OSCE pe linia consolidarii eforturilor internationale privind combaterea amenintarilor transnationale de securitate.

"Mandatul acordat reflecta recunoasterea profilului activ al Romaniei in cadrul OSCE privind sustinerea rolului, valorilor si principiilor fundamentale ale organizatiei in asigurarea pacii, securitatii si cooperarii in Europa, prin valorificarea deplina a conceptului sau unic de abordare cuprinzatoare a securitatii", apreciaza Ministerul Afacerilor Externe, in comunicat. 

De-a lungul participarii sale in cadrul OSCE, Romania a jucat un rol activ in consolidarea profilului organizatiei in domeniul combaterii amenintarilor transnationale, inclusiv in ce priveste promovarea adoptarii de mandate strategice ale OSCE in domeniu, sustine MAE.

Astfel, pe durata Presedintiei in Exercitiu a OSCE exercitata de Romania in anul 2001 au fost adoptate mandate ale organizatiei privind combaterea terorismului si activitatile politienesti, aminteste MAE. 

De asemenea, in 2011, Romania a facilitat negocierile pentru adoptarea Deciziei ministeriale privind cresterea coordonarii si coerentei eforturilor OSCE in combaterea amenintarilor transnationale, iar in 2012 a facilitat adoptarea mandatului strategic al OSCE privind combaterea terorismului.

Presedintia in Exercitiu a OSCE delega unui Stat Participant sarcina exercitarii Presedintiei Comitetului de Securitate al OSCE. La solicitarea actualei Presedintii in Exercitiu a OSCE - Serbia, Romania a preluat Presedintia Comitetului de Securitate al organizatiei pe durata mandatului acesteia.

Cu prilejul Consiliului Ministerial al OSCE din anul 2006 de la Bruxelles, a fost decisa infiintarea a trei structuri, subordonate Consiliului Permanent al OSCE, care sa reflecte si sa structureze activitatea organizatiei pe cele trei dimensiuni asociate conceptului sau cuprinzator de abordare a securitatii: Comitetul de Securitate al OSCE (Dimensiunea de Securitate), Comitetul Economic si de Mediu al OSCE (Dimensiunea Economica si de Mediu), Comitetul Dimensiunea Umana (Dimensiunea Umana).

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ