Mihail Gorbaciov denunţă absenţa unor lideri occidentali pe 9 mai la Moscova

| 08 mai, 08:32

Primul şi ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a dezaprobat, joi, decizia unor lideri occidentali de a nu participa la festivităţile organizate pe 9 mai la Moscova cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, relatează agenţia rusă Sputnik.

Refuzul unor lideri occidentali de a veni la Moscova pentru a asista la festivităţile organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste reprezintă o lipsă de respect pentru popoarele fostei Uniuni Sovieice, a apreciat Mihail Gorbaciov.

"Respingerea posibilităţii manifestării atitudinii pentru lupta condusă de Uniunea Sovietică împotriva fascismului înseamnă să nu respecţi popoarele care au acceptat sacrificii imense şi lipsă de respect pentru curajul fără margini pe care oamenii l-au demonstrat în lupta contra ciumei maro", adică trupele naziste, a deplâns Gorbaciov în faţa jurnaliştilor.

"Dacă unii politiceni nu înţeleg acest fapt, atunci este problema lor, dar sunt convins că popoarele lumii înţeleg foarte bine", a spus fostul număru unu sovietic.

El a deplâns, îndeosebi, lipsa cancelarului german Angela Merkel, atribuind absenţa sa la 9 mai în Piaţa Roşie unor presiuni exercitate de Casa Albă.

"Nu accept poziţia lui Merkel, dar nu o mai condamn. Am mult respect pentru ea şi încerc să o înţeleg. Se ştie că este profund anifascistă. Sunt convins că aici este vorba de o presiune puternică din partea Washingtonului", a afirmat el.

Angela Merkel a declinat invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin de a asista la festivităţile organizate pe 9 mai la Moscova cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, în semn de solidaritate cu Ucraina. Ea nu va asista la parada militară din Piaţa Roşie, la 9 mai, dar va veni a doua zi la Moscova pentru a depune o coroană cu flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Citeşte şi: Poroşenko: Situaţia din acest an în Europa este asemănătoare celei din 1939


loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ