Mihail Gorbaciov, ultimatum pentru evitarea unei crize mondiale

| 10 dec, 2014

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a făcut apel miercuri la 'dezgheţarea urgentă' a relaţiilor dintre Rusia şi Occident, subliniind că în ultima perioadă s-a produs un 'declin catastrofal al nivelului de încredere'.

Mihail Gorbaciov, 83 de ani, deplânge într-un articol publicat în cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta criza ucraineană care a dus la sancţiuni economice împotriva Rusiei, dar şi întreruperea cooperării în mai multe domenii vitale, precum lupta împotriva terorismului, schimbările climatice sau gestionarea epidemiilor.

'Trebuie să dezgheţăm de urgenţă relaţiile', scrie Gorbaciov, artizanul politicii de deschidere a URSS în anii '80. 'Fac apel la liderii Rusiei şi SUA să reflecteze la organizarea unui summit cu un larg program de discuţii, fără condiţii prealabile', lansează Mihail Gorbaciov, adăugând că propune 'ca un summit similar să aibă loc şi între Rusia şi Uniunea Europeană'.

Fostul lider sovietic mai scrie că Moscova şi occidentalii trebuie să discute 'tot spectrul de probleme şi relaţii', subliniind în continuare 'responsabilitatea specială' a Rusiei şi SUA. 'Atunci când Rusia şi SUA se îndepărtează de această responsabilitate, lumea se confruntă cu grave consecinţe', afirmă el.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, Mihail Gorbaciov consideră că atât armata ucraineană, cât şi separatiştii din estul ţării încalcă regimul de încetare a focului şi că ambele părţi 'sunt vinovate de utilizarea unor tipuri de arme deosebit de periculoase' şi de nerespectarea drepturilor omului.

În ceea ce priveşte anexarea Crimeii la Rusia, de amintit că fostul lider sovietic a susţinut demersul Moscovei, în luna noiembrie declarând că Occidentul 's-a împăcat' cu ideea intrării peninsulei în componenţa Federaţiei Ruse. 'Crimeea nu poate fi ruptă de Rusia', pentru că este 'copilul ei', afirma Mihail Gorbaciov.

Citeşte şi: Gorbaciov despre Putin: A început să se creadă Dumnezeu

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ